orrszarvúBuddhi Bahadur Praja, a hírhedt vadorzó banda vezetője is a letartóztatottak között van. Legalább tizennégy orvvadászt tartóztattak le Nepálban.
A letartóztatottak között van  Buddhi Bahadur Praja, a hírhedt vadorzó banda vezetője is.
A rendőrség Praját azzal vádolja, hogy az elmúlt hat évben tizenkét orrszarvúval végzett. A letartóztatottak nem tettek még nyilatkozatot.
A kutatók szerint az orrszarvúkat főként azért gyilkolják le, hogy gyógyszert készítsenek a szarvukból, bár ez a módszer tudományosan nincs alátámasztva.
A nepáli hadsereg és a különleges haderők együttes erővel hajtották végre az akciót, mondta Kamal Jung Kunwar, a Nepáli Nemzeti Parkok Részlegének vezetője a BBC-nek.
A tizennégy letartóztatott mellett két fegyvert és négy lövedéket foglaltak le. Ez volt a legeredményesebb akció az elmúlt évek során, a szükséges információkat Kunwar informátora szolgáltatta.
 
Nepál védett erdős területei 2011-ben ötszáz orrszarvúnak adtak otthont, legtöbbjük a Chitwani Nemzeti Parkban élt, százhúsz kilométerre Katmandutól.
Tíz évvel ezelőtt még nagyobb mértéket öltött az orvvadászat, hiszen a a nemzeti erők és a maoi felkelők között dúló szabadságharc miatt nem jutott elég figyelem az egyéb súlyos problémák megoldására. 2002-ben harminchét orrszarvút öltek meg, és nem lehetett tudni, fennmarad-e a faj, 2000 és 2005 között számuk csaknem megfeleződött. De miután bevezették az orvvadászatot megakadályozó intézkedéseket, az orrszarvúk száma ismét ötszáz fölé emelkedett.
Ebben az évben csak egy orrszarvút öltek meg a Chitwani Parkban, mondta Kunwar. A hatóságok szerint több mint ezer nepáli harcos tevékenykedik a nemzeti parkban az orvvadászat ellen. Negyven állomásról irányítják az akciókat, melyeknek egy része az erdő mélyén történik.

Forrás: MHO