seregélyekA helyszínek és a látott madarak mennyiségét tekintve második, a résztvevők száma alapján pedig harmadik lett Magyarország az Európai Madármegfigyelő Napokon.
Az elmúlt hétvégén 105 helyszínen, 2470 résztvevő, 320 311 madarat figyelt meg Magyarországon az Európai Madármegfigyelő Napok rendezvénysorozat keretében. A szombaton és vasárnap zajló akcióhoz bárki csatlakozhatott, csak meg kellett számolnia a látott madarakat a szervezett programhelyszínek egyikén, és beküldenie az adatokat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) központi irodájába - adat hírül kedden a szervezet közleménye.

Idén Magyarországon a legnagyobb példányszámban a seregély fordult elő (210 115 egyed), második helyen a nyári lúd végzett (14 249), míg a harmadik a dankasirály lett (12 960). Kiemelkedő számban láttak még a megfigyelők tőkés récét, örvös galambot és füsti fecskét is.
A két nap során a ritka egyedek közül távcső elé került egy fehér gólya, valamint fekete sas, rozsdástorkú pityer, ezüst lile, gulipán, sarki búvár, keresztcsőrű, üstökösgém, havasi partfutó, kormos szerkő és egy majdnem teljesen fehér színezetű daru is.

Az Európai Madármegfigyelő Napokon (EMN) 900 helyszínen 19 ezer résztvevő összesen 2,4 millió madarat látott, a kontinens három leggyakoribb faja a seregély, a szárcsa és az erdei pinty volt.
A programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben, hogy információt gyűjtsenek az őszi madárvonulásról, valamint felhívják a figyelmet a madarak védelmére.
A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Forrás: MTI