dámbikaSzeptember második felétől, az addig békésen megférő bikák már nem tűrik egymást, megkezdődik a dámszarvasok násza, a „barcogás”.
Októberre már a korosabb bikák elfoglalták a kikapart barcogóteknőiket, a fiatalabb bikák pedig a barcogóhely környékén várakoznak, hogy tehénhez jussanak.

Szerettük volna bemutatni Nézőinknek, hogy mi történik ilyenkor a “dámos” erdőkben, ezért október elején, egy igazi esős őszi nap hajnalán Tamási felé vette az irányt a HAZAI VADÁSZ stábja. Először a GYULAJ Zrt. kezelésében lévő Pári Határvölgybe indultunk Gálos Csaba vadászati ágazatvezető szervezésében.

Alig kanyarodtunk le a közútról a sáros erdei útra, máris feltűnt – a terepjáró zajától megriadt – néhány távolodó dámszarvas. Hamar “leparkoltuk” a járművet egy ösvény-út elágazásánál, és halkan, libasorban elindultunk egy leskosár felé. Az ösvényről korábban eltávolított ágak, levelek nem hagytak lépésünk nyomán a dámok számára gyanús zajokat, puha erdei földön araszoltunk előre.

Az eredményes “élő filmanyag” megszerzése érdekében kettéosztottuk a stábot. Operatőrünk a leskosárnál maradt, némi asszisztenciával, míg csapatunk fotós része egy ígéretes völgy felé tartott.

A társak eltűnése után először hatalmas csend borult ránk, majd élesen hasított bele – jobbról és balról, elölről és hátulról – a dámok jellegzetes “barcogó” hangja. A kamerákat gyorsan “csendes” üzemmódba kapcsoltuk, és a torkunkban dobogó szívvel figyeltük körülöttünk az erdőt. Izgalmas bújócska vette kezdetét! Megpillantani egy-egy barcogó hang tulajdonosát, majd élesre állítani az objektíveket, és felvenni a mozgását: ez volt a cél!

A Pári Határvölgy dámszarvasai mintha tudták volna, hogy mit akarunk. Az eleredő, majd szitáló, végül megálló esőben sorban tiszteletüket tették stábunk közvetlen közelében. Késő délelőttre lassan elhalkult az erdő, így vezetőnk – Gálos Csaba – összeterelte stábunkat, és kiértékelte a hajnali dámbarcogást.

Bár az esős órák kissé visszafogták a szarvasokat, de így sem volt okunk a panaszra, mert sok izgalmas percet tudtunk rögzíteni, mind kamerával, mind pedig fényképezőgéppel egyaránt.

Újra terepjáróba szálltunk és a következő úti cél irányába fordultunk, hiszen Óbíródon a Tamási Erdészet munkatársai már vártak minket.

A vadászház alatt a reggel frissen elejtett dámbikákból készült teríték fogadta a stábot.

Így kézenfekvő témaként Király Attila kerületvezető vadászt faggattuk az időszakban ugyancsak megszaporodó munkájáról, az utánkeresés nehézségeiről, szépségéről.

Majd a vadgazdálkodás eredményeiről, az időjárás dámszarvasokra gyakorolt hatásáról, a Tamási Erdészetben zajló munkákról beszélgettünk Palánki Gábor erdészetvezetővel. Az újra beindult eső ugyan megzavarta a stáb munkáját, de sikerült gyorsan minden létező elektromos felszerelésünket vízhatlan ponyvával bevonnunk, így az interjút tovább tudtuk folytatni.

Az Óbíródi Vadászház újkori történelmébe, a vadászati turizmus és a vadászház-vadászházi gasztronómiába Zsoldos Lajos idegenforgalmi ágazatvezető és vadászházvezető vezette be a stábot. Kiemelte, hogy bár a vadászati idény megindulása jelentős vendégszám növekedéssel járt területükön, a természetjáró és természetet szerető vendégek számára is egész évben nyitva állnak a vadászházak, sőt a GYULAJ Zrt. kezelésében működő horgásztanyák is.

Érdekes történetekkel is fűszerezte mondandóját, amelyekből megismerhettünk – így Nézőink is! – az Óbíródi Vadászházban megszállt, és a környéken vadászott több híres, történelmi személyiséget is.

A filmblokkot Nézőink a Hazai Vadász TV Magazin következő műsorában láthatják, október 27-én, délelőtt 11 órától, az ECHO TV csatornán!

További képek itt!

Forrás: Hazai Vadász