fegyver használat állásfoglalásTöbb megyei területi szervezetünk jelezte, hogy ellentétes vélemények születtek a hivatásos vadászok szolgálati vadászlőfegyvereinek, a vadászterületen kívüli használatával kapcsolatban.
Dr. Székely István, az Országos Magyar Vadászkamara jogásza tiszta vizet öntött a pohárba.

Több külső – vadászati szervezeteken kívülálló – szervezet arra az álláspontra helyezkedett, hogy ezen szolgálati fegyverek kizárólag csak a hivatásos vadász munkavégzéséhez kötötten használhatók, sem a munkahelyét jelentő vadászterületén, sem azon kívüli, más vadászterületen e fegyverek nem használhatók a munkavégzésen kívül. Álláspontunk az volt – és jelenleg is az – hogy a hivatásos vadász szolgálati fegyvere vadászati célra engedélyezett lőfegyver, így azt vadászati célra akár a saját vadászterületén, akár más vadászterületen a munkáltatója engedélyével használhatja.

A további viták elkerülése érdekében hivatalos állásfoglalást kértünk az Országos Rendőr-főkapitányság Igazgatásrendészeti Főosztályától, akik álláspontunkat osztva, írásban tájékoztattak bennünket arról, hogy a hivatásos vadász szolgálati lőfegyverének vadászati célú használata a munkáltató engedélyével lehetséges, azt csak a munkáltató korlátozhatja. Erről az álláspontról az ORFK értesítette valamennyi megyei főkapitánysága Igazgatásrendészeti Osztályát.

Forrás: OMVK