A vadászok képviselőivel konzultált a kormánypárt. Nyitrai Zsolt, a kormánypárt társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója meghívására október 29-én találkoztak az Országos Magyar Vadászati Védegylet, a Fidesz és a kormány képviselői.
A konzultáción részt vett Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke, valamint Székely István, a szervezet jogásza, továbbá Jenik Péter, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kabinetfőnöke, Szabó Ferenc, a Vidékfejlesztési Minisztérium képviselője. A megbeszélésen szó volt a vadászokkal való együttműködésről, valamint a vadászokat érintő eddigi kormányzati intézkedésekről. Pechtol János, a Védegylet ügyvezető elnöke elmondta, hogy a vadászok az elmúlt három évben folyamatosan tapasztalták az őket érintő pozitív változásokat, de van még bőven tennivaló és közös feladat.

A kormány elsősorban az adminisztrációs terhek csökkentésével segítette a vadászokat. Egyszerűbbé váltak a fegyvertartás és megszerzés szabályai, megszűnt a vadászfegyverek kötelező időszakos műszaki vizsgáztatásának követelménye is. Egyszerűsödött a lőfegyvertartáshoz szükséges orvosi alkalmassági vizsgálat rendje. A vadászok régi elvárása teljesült azzal, hogy az új Büntető Törvénykönyv 2-3 év szabadságvesztéssel büntethetővé tette az orvvadászatot. A vadgazdálkodók és a természetvédők közötti szorosabb együttműködésének köszönhetően nőtt a vadászható fajok száma és egyszerűsödött a külföldről származó trófeák behozatala.

Nyitrai Zsolt, a kormánypárt társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója megerősítette, hogy a Fidesz-KDNP elkötelezett a magyar vadászat tradícióinak védelmében, a vadászat társadalmi megítélése és megbecsülése helyreállításában. A kormány nemzeti célként jelölte meg a magyar vadászat presztízsének helyreállítását, a hungarikumnak számító magyar vadászati kultúra széles körű megismertetését, a kapcsolódó emlékanyag méltó elhelyezését és turizmusba való bekapcsolását. A kormány ezért kiemelt beruházásként kezeli a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum létrehozását a hatvani Grassalkovich-kastély rekonstrukciója keretében. A Kárpát-medencében egyedülálló múzeum létrehozása a vadászati kultúra és hagyományok fenntartását célozza, a 21. századi fenntartható vadászathoz kapcsolódó ismereteket a legmodernebb interaktív eszközökkel mutatja majd be. A múzeum Magyarország egyik új, vonzó turisztikai állomása is lesz, mert a családok számára is izgalmas látogatóbarát elemek fogják segíteni a magyar vadászat értékeinek bemutatását, lesz kilátótorony, labirintus, interaktív vadászati élménytér, szimulációs játéktér. A 3 milliárd forintos beruházást 2014 tavaszán fejezik be.

A konzultáción a felek kölcsönösen kifejezték, hogy az eddigi intézkedések többségében a vadászt, mint egyént érintették, a vadgazdálkodók gondjainak, problémáinak megoldása a következő évek feladata lesz. Ennek keretében többek között szükségessé válik a nagyvad létszám felülvizsgálata, az apróvad-gazdálkodás fellendítése, a vadászati turizmus élénkítése. A jövőben a vadhús fogyasztás népszerűsítése és nemzetgazdasági lehetőségeinek jobb kihasználása is fontos közös feladat. Mindezekhez a kormányzat részben már megteremtette az előfeltételeket. A megbeszélés résztvevői megállapodtak abban, hogy folytatják és rendszeressé teszik az együttműködést a vadgazdálkodás és a vadászat fellendítése és az eredményesebb döntés-előkészítés érdekében.

Forrás: OMVK