A legfrissebb adatok alapján már 21 ezer vadlúd pihen a tatai Öreg-tónál, köztük a ritkaságnak számító madarak is.

A tömeget alkotó és gyakori nagy lilik (Anser albifrons), vetési lúd (Anser fabalis), vagy nyári lúd (Anser anser) mellett a tatai Öreg-tavon 17 vörösnyakú lúd (Branta ruficollis) is előkerült.

A vörösnyakú lúd globálisan veszélyeztetett, hazánkban fokozottan védett faj, és szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján is. Kis termetéről és színes tollazatáról könnyen felismerhető.

A szakemberek szerint az újabb hidegfronttal újabb csapatok érkeznek majd, és nagyon valószínű, hogy november végére idén is 30-40 ezer vadlúd lesz a tavon.

A tatai Öreg-tó tradicionális vadludak pihenő helye. Az eurázsiai tundrák vidékéről érkeznek minden évben Tatára, hogy a telet itt töltsék, majd február végén, március elején visszaindulnak északi költőhelyük felé.

A környék telelő helyet nyújt sirályoknak, récéknek, gémeknek, kócsagoknak is. A november 14-i adatok alapján most 750 sztyeppi/sárgalábú sirály (Larus cachinnans/michahellis), 4500-5000 dankasirály (Larus ridibundus), 6 heringsirály (Larus fuscus), 2 ezüst sirály (Larus argentatus) és 20 viharsirály (Larus canus) van a tatai Öreg-tavon, de a kis sirály (Hydrocoloeus minutus) 1 példányát is sikerült megfigyelni.

A vadludak tiszteletére minden évben fesztivált szerveznek a természetvédők. Az idén már tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre a Tatai Vadlúd Sokadalom november 30-án, az Öreg-tó partján.

Forrás: NG