A Zempléni Árpád Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Tállyán, a Zemplénben, Hegyalján található.
A tanulók 30 százaléka halmozottan hátrányos helyzetű, mindkét szülő legmagasabb iskolai végzettsége nyolc általános és a család rendszeres gyermeknevelési támogatásban részesül. A szociokulturális hátrányok csökkentése érdekében bevezették az integrációs képesség-kibontakoztató felkészítő programot. Ennek lényege a tapasztalati tanulás és az együttműködés. A program működtetésére rendszeresen pályázati támogatásban részesül intézmény.

– Ennek köszönhetően valósult meg háromnapos erdei iskolai táborunk, melyen 22 halmozottan hátrányos helyzetű és hátrányos helyzetű tanuló vett részt, 4 pedagógus kíséretében. Hasonló a tavalyi tanévben is volt. A táborok helyszíne az Északerdőnél Zrt. fónagysági Bagoly-Vár Erdészeti Erdei Iskolája volt, de ellátogattunk a Miskolc-Csanyik völgyben levő bázisra is. Megismerkedtünk a Bükk-hegység állat- és növényvilágával, a gyerekek kézműves foglalkozásokon vettek részt, természetes anyagokból ajándéktárgyat készítettek, nappal és éjszaka is túráztak, erdei ízekkel ismerkedtek. Sor került interaktív foglalkozásra is, ahol Lukács Gábor, a Miskolci Nemzeti Színház színésze a versek és a természet közötti kapcsolatra hívta fel a figyelmet – ismertette Ujjné Muhi Melinda, az oktatási intézmény igazgatója.

Az erdészeti erdei iskolák működtetésnek alapvető problémája, hogy az utóbbi években csökkentek a pályázati lehetőségek. Sok iskolában már nem tudják tovább terhelni a szülőket, ezért csak ilyen támogatások igénybe vételével tudnak részt venni a rövidebb-hosszabb ideig tartó programokon.

– Némi előrelépés történt az idei, 2013-as esztendőben, több olyan csoportot is fogadtunk, akik pályázati forrásból fedezték az itt tartózkodás költségét. A tállyai iskolások például három különböző pályázat keretében jutottak el hozzánk az elmúlt időszakban, Felsőzsolcáról négyszer egy hetet töltöttek a gyerekek az Északerdő Zrt. erdei iskoláiban, Szelcepusztán és Fónagyságon.
A többnapos táborok nyújtanak lehetőséget erdőpedagógiai célkitűzéseink teljesítésére, komplex programok megvalósítására. A cél, hogy a gyerekek minél több időt töltsenek szabad levegőn, változatos programokkal – mondta Rencsiné Ágh Márta, az Északerdő Zrt. humánpolitikai osztályvezetője.

Forrás: ForestPress