Soha nem volt a HAZAI VADÁSZ stábja ilyen közel, ennyire sok fácánhoz, fogolyhoz. Forogtak is a kamerák, kattogtak a fényképezőgépek.
Nemcsoda, hiszen a Gemenc Zrt. Dusnok község határában fekvő telepén található az ország legjelentősebb fácán és fogoly törzsállománya.

Innen történik a hazai apróvad gazdálkodók jó részének kiváló minőségű fácántojással való ellátása. Az erdőgazdaság az állami fajvédelmi terv előírásai alapján ugyancsak itt, Lenesen teremtette meg a magyarországi fogolytenyésztés alapjait is.

2005-ben létrehozta Magyarország egyetlen fogoly-törzstelepét, így biztosítva ennek az egykor igen elterjedt – és pár évtizede még nagy számban vadászott – őshonos madárnak a Kárpát-medencei fennmaradását.

Stábunkat Árva Károly vadgazdálkodási osztályvezető kalauzolta végig a létesítmények között, és segítette közeli ismerkedésünket a csodaszép fácánokkal, foglyokkal. Ez utóbbi téma különösen operatőr kollégánkat érdekelte nagyon, és az első adandó alkalommal ott is hagyta szeretett kameráját egy kis barátkozásért.
Lenesnek azonban nem csupán a jelene, a múltja is igen dicsőségesnek mondható. Ehhez a vadászterülethez – és apróvadnevelő komplexumhoz – kötődik az egy nap alatt zsákmányolt legnagyobb fácánteríték is, amelyet a rendszerváltás előtt az Egyetértés Vadásztársaság tagjai értek el, amikor is nem kevesebb mint 8974 fácánnak adták meg a vadászház előtt a végtisztességet.

Filmblokkunkat december 8-án, vasárnap 11 órakor láthatják Nézőink az ECHO TV csatornán, a HAZAI VADÁSZ TV Magazinban!

Forrás: Hazai Vadász