A médiában és az interneten nyilvánosságot kapott, hogy 2014. január 7-én a délutáni órákban, a budai hegyekben, a Frank-hegyen, vadászfegyver dördülését követően nyoma veszett egy, a gazdájától eltávolodott kutyának.
Az eseményről szerdán beszámoló internetes portál szerint a kutya gazdája kedden délután négy óra után lövést hallott, szólította a kutyát, amely nem jelent meg, órákkal később pedig a kutya eltűnésének helyszínéhez közel, a vadak számára kiszórt eleség körül vérnyomokat talált. A portál megkeresése alapján haladéktalanul egyeztettünk az előző nap a helyszínen vaddisznó kilövés céljából tartózkodó vadásszal, valamint szakembereink megtekintették a helyszínt. A vadász elmondása szerint kedden a kérdéses időszakban észlelte, hogy a vadles közelében egy kutya őzet hajt, ezért riasztó lövést adott le, s a kutya ennek hatására elrohant az erdőbe. Szakembereink a szerda délutáni bejárás során a helyszínen már nem találtak vérnyomokat, fotókat is készítettek, melyeket csatolunk a közleményhez.

A vadász beszámolója és a helyszín megtekintése után választ küldtünk a Társaságunkat az ügy kapcsán megkereső internetes portálnak, a választ honlapunkon is közzétettük.

Mindezek után, csütörtökön az egyik kereskedelmi televízió megkereste Társaságunkat. Szóvivőnk készséggel állt a stáb rendelkezésére a Frank-hegyi helyszínen, ahol az eltűnt kutya gazdája is nyilatkozott, illetve kamera előtt a telefonján a helyszínen korábban készített, vérfoltot ábrázoló képet mutatott, amelyben annak bizonyítékát látta, hogy a kutyát a vadász lelőhette. Később ezt a fotót az egyik internetes közösségi oldalon is megosztotta, aminek hatására a Pilisi Parkerdő Zrt-t kedvezőtlen színben feltüntető üzenetek árasztották el ugyanezen közösségi oldalt. Mindeközben Társaságunk szóvivőjét telefonon is felkereste a kutya gazdája, amely beszélgetésben megállapodtak arról, hogy az erdei kutyasétáltatással kapcsolatos javaslatokat juttat el a gazda a Pilisi Parkerdőhöz, illetve elküldi a fent említett fotót is.

Az eset kapcsán Társaságunk a következőket kívánja a nyilvánosságnak elmondani:

• Nagyon sajnáljuk, hogy a kutya eltűnt, úgy az eddigiekben, mint ezután is, minden tőlünk telhetőt megteszünk a hasonló esetek megelőzése érdekében.
• A város környéki erdőkben történő vadászat legfontosabb célja az emberi civilizációhoz jól alkalmazkodó, s a környékbeli lakosságnak rengeteg problémát okozó vaddisznó-állomány kordában tartása.
• Amennyiben a város határában elterülő erdőkben felhagynánk a vaddisznó vadászatával, az állomány csökkentésével, úgy a vaddisznó a környéken lakók számára sokkal több problémát okozna.
• Az erdőterületeken úgy a jogszabály, mint a felelős kutyatartás, valamint az emberi együttélés íratlan szabályai szerint kizárólag pórázon szabad kutyát vezetni, ezzel tudjuk megvédeni kedvencünket a vadállománytól szerezhető betegségektől, az erdei ökoszisztéma különböző elemeit és az erdőt kutya nélkül látogató kirándulókat a kutyák zavarásától, s így előzhetjük meg biztosan az ilyen eseteket.
• A vadász törvényi felhatalmazás alapján jogszerűen lőheti ki a vadállományt veszélyeztető kutyát. Hiszen például a városból elkóborolt, esetenként falkába verődött kutyák jelentős károkat okoznak a vadállományban, illetve a vad folyamatos űzésével, tépésével komoly szenvedést okoznak az adott vadállatnak is.
• A Pilisi Parkerdő Zrt. a közeljövőben kezdeményezi az állatvédő-, kutyás-, természetjáró és –védő szervezetek, illetve a vadászok bevonásával egy „Erdőben a kutyával, felelősséggel” című kerekasztal megszervezését, amelynek célja, hogy egy minden érintett számára elfogadható megoldási javaslat-csomag szülessen, tekintettel arra, hogy a Budapesten élő kutyatartók a jövőben is a város környéki erdőkben szeretnék sétáltatni kedvencüket.
• A Pilisi Parkerdő Zrt. az eset után felhívta a hivatásos és vendégvadászok figyelmét arra, hogy a gazda nélkül megjelenő kutyát ne lövéssel riasszák el, a vadat űző kutyát valamilyen más módon próbálják meg elijeszteni.
• A kutya gazdája által készített, hozzánk csak csütörtökön eljuttatott fotók alapján Társaságunk további vizsgálatot folytat.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt