Váry József 2014. január 2-án betöltötte a 90. életévét. Volt idő, amikor szinte mindenki ismerte. Válogatott sportlövő volt, a gyomaendrődi vadásztársaság tagja, CIC delegátus… valamint az ország száz szegletében megforduló vendég és – még jócskán az „átkosban” – fizető (!) magyar vadász.

Német felesége is vadászott, együtt voltak több afrikai szafarin és európai vadásztúrán, és együtt vadásztak itthon is. Még soha nem találkoztam olyan vadásszal, aki nyíltan bevallotta volna, hogy ő azért vadászik, mert szeret lőni. Józsi bácsi nem csak szeretett, tudott is. Nem véletlen, hogy a legendás – dr. Studinka László által sokat emlegetett és megírt – „bélmosó” csapatnak is a tagja volt. A kedvence a galambászás volt, leginkább – amíg lehetett – a sebes és kiszámíthatatlan röptű afrikai gerlére vadászott múlhatatlan szenvedéllyel. A „múlhatatlan” sajnos mára már nem igaz. Vitéz Váry József – aki négy éve elvesztette nagybeteg feleségét, valamint szeretett lányát – egyedül él svábhegyi otthonában és hét éve nem vadászik. A 70-es évek végén megromlott jobb szemének látása, akkor bal vállas „kanyar-puskára” váltott, és egészen addig vadászott, amíg a rettenetes kór a bal szemét is meg nem támadta. Sosem fogom elfelejteni, amikor 1979-ben először ültem az akkortájt ugyancsak ritkaságnak számító, magyar rendszámú Mercedesében, a műszerfalra ki volt rakva egy fényképes villamosbérlet, hogy „sose felejtsem el, nem jártam mindig Mercedesszel”. A kedves, barátságos, segítőkész úriembert meg lehetne róla mintázni, ma is – ha feláll a karosszékéből – automatikusan begombolja a zakóját. Hihetetlen szellemi frissességgel emlékszik vissza élményekben, vadászsikerekben igen gazdag életének még a legapróbb mozzanataira is.

Tanulságos lenne, ha tudását, tapasztalatait átadná az új generációnak. Jelentős és értékes vadászati gyűjteményét, trófeáit a soproni egyetemnek ajándékozta, és csak a garázsba vezető szűk és meredek csigalépcső okoz neki néha gondot, ilyenkor kapaszkodnia kell a korlátba.

Jóska bácsi! Ismerős és ismeretlen vadászok nevében is gratulálunk a születésnapodhoz, vigyázz Magadra!

Forrás: HuntingPress