Négy szarvasbika tévedt Ságvárra január 17-én. A kerítéseket ledöntve, a kerteken keresztül gázoltak át a település jó néhány portáján és utcáján, majd tűntek el a közeli erdőben.
Az ijedtségen túl senki sem sérült meg, az állatok is épségben megúszták a kalandot, csak a kerítések bánják a történteket.

A szarvasok a kiliti reptér felől tévedtek a faluba. – Az agancshullatás időszaka kezdődött a nagyobb bikáknál. Ilyenkor törvénytelenül agancsozók is hajtják őket, fakitermelés is folyik, kereshették tehát a helyüket, megszokott útjukat, de az emberi tevékenységnek „hála” nem találták meg – mondta Bódis József ságvári vadász és mezőőr. – Az őzek, szarvasok ősi útja, váltója éppen a kiliti reptéren át vezet, az évszázados ösztön most is arra hajtotta őket, csakhogy amióta a repülőteret elkerítették, a kerítés éppen a faluba vezeti az állatokat.

Egy példája ez annak, amikor az ember beavatkozik a természet régen kialakult rendjébe. Ebből azonban az is következik, hogy mivel a reptér örökös vadátváltó, a kerítés miatt a jövőben is várható az őzek, szarvasok feltűnése a faluban, meg kell tehát barátkoznunk velük...

Forrás: Beol