A gímszarvasok hamarosan elhullajtják agancsaikat, de érdemes vigyázni: ha találunk egyet az erdőben, nem vihetjük haza, mert az lopásnak számít – írja a Heol.hu.

Először az idősebb egyedek dobják le az agancsokat január végén és február elején, majd őket a fiatalabbak követik. Az elhullajtott agancsnak piaci értéke van, kilogrammonként kétezer forint. Egy-egy nagyobb szár hat-hét kilót is nyomhat, így 10-15 ezer forintot is lehet kapni darabjáért.

A törvény szerint azonban az agancs a vadgazdálkodó tulajdona, ezért aki hazaviszi, az lop. Ez rendőrségi feljelentést, vagy vadvédelmi bírságot von maga után. A törvény végrehajtási rendelete a hullott agancshoz is rendel vadgazdálkodási értéket, ami jelenleg kilónként 5 ezer forint.

Az illegálisan gyűjtött darabokat orgazdák vásárolják fel, akik ezt megpróbálják engedélyekkel tisztára mosni. Az erdők tulajdonosai ezért bizonyos területeken erdőlátogatási tilalmat rendelnek el február l-jétől április végéig.

Az engedély nélküli gyűjtők gyakran csapatokban járnak, hogy mihamarabb, minél több agancsra tegyenek szert. Megtörténik, hogy nekihajtják a sűrűnek a bikákat, hogy mielőbb potyogjon le az agancsuk. A hajtással az összes vad nyugalmának oda– írja a Heol.hu

Forrás: Index