Az év eleje óta legkevesebb 11 vadorzó életét követelte a tülkükért keresett orrszarvúk illegális vadászata a Dél-Afrikai Köztársaságban.
Az év eleje óta legkevesebb 11 emberéletet követelt a tülkükért keresett orrszarvúk illegális vadászata a Dél-Afrikai Köztársaságban, ennyi vadorzót lőttek le vadőrök és más biztonsági erők csak a Kruger Nemzeti Parkban.
A dél-afrikai nemzeti parkok szövetsége felszólította a lakosságot, hogy támogassa a hatóságokat a védett orrszarvúk „mészárlása” elleni küzdelemben. Mint hangsúlyozták, az orvvadászat mögött nemzetközi bűnszövetkezetek húzódnak meg.

Tavaly első ízben a Dél-Afrikai Köztársaság területén illegálisan elejtett orrszarvúk száma elérte az ezret (1004), messze felülmúlva minden korábbi mészárlást; 2012-ben 668, 2011-ben pedig „csak” 448 rinocéroszt öltek meg a banditák.

Csak a Kruger parkban 40 illegálisan leölt orrszarvú tetemét találták meg ez év első három hetében.
A Dél-Afrikai Köztársaságban él a 25 ezer darabosra becsült afrikai rinocéroszállomány majdnem 80 százaléka. A dél-afrikai hatóságok szerint az állig felfegyverzett és jól szervezett orvvadászok Mozambikból szivárognak be az ország területére.

Az orrszarvúkat tülkükért vadásszák, amelynek csodás gyógyhatást tulajdonítanak főleg a Távol-Keleten, egy kiló porrá őrölt orrszarvútülökért akár 50 ezer eurót (15 millió forint) is megadnak Ázsiában. Szakértők szerint a vadorzók 3000 euróig (900 ezer forint) terjedő összeget kapnak egy-egy szarvért.

Forrás: MTI