Jász-Nagykun-Szolnok megyében sokaknak okoznak bosszúságot más kutyái.
A következő példából világosan látható, hogy a kóborló ebek nem csak a vadállományra, hanem sok esetben a lakosságra is veszélyesek. Gyakori például, hogy a csavargó házi kedvencek behatolnak idegen kertekbe, ahol nemegyszer kárt is okoznak.

Bevett szokás, hogy hasonló esetben az állatvédőktől várják a megoldást, és nehezményezik, ha ők vonakodnak intézkedni. Vajon jogosan vitetnék el mondjuk a szomszéd ebét a dühös lakók?

– Nem tudom, kihez fordulhatnék a problémámmal – kereste meg nemrég a szoljon.hu-t egy elkeseredett zagyvarékasi hölgy. – A szemben lévő háznál nincs kerítés, de van öt–hat kutyájuk, melyek szabadon járnak-kelnek. Különösen egy fehér kutya okoz sok bosszúságot, rendszeresen bejár a portánkra, átmászik a százhetven centis kerítésen is, szétrágja a léceket, volt már, hogy a csengőt is leszaggatta. Az első udvarukra kijár néhány baromfi, a mi kutyáink nem bántják, ez a fehér viszont szétszedi a szárnyasokat. Többször is megesett már, hogy reggel csak tollakat találtuk. Éjjel is gyakran ébredünk vad kutyaugatásra, nem győzünk kiugrálni az ágyból, mert nem tudhatjuk, ember jár-e be a kertben, vagy csak a szemben lévő csahosok. Se a férjem, se én nem vagyunk egészségesek, nem tudunk folyton utánuk szaladgálni, és még nyugtunk sincs! Már évek óta küszködünk ezzel a helyzettel. Próbáltam állatvédőkkel beszélni, hogy jöjjenek és szedjék össze a kutyákat, de elutasítottak, mondván, hogy ők nem foglalkoznak ilyen ügyekkel. Persze, ha kutyán kell segíteni, rögtön mozdulnak, de ki védi az emberek érdekeit? Nemrég beszéltem a jegyzővel is. Úgy érzem, senki se foglakozik a problémánkkal – tette hozzá a hölgy, akinek az esete egyáltalán nem számít egyedinek.

– A szóban forgó hölgy valóban megkeresett nemrégiben – mondta Jenesné Paróczai Erika, Zagyvarékas jegyzője. – Elkérte az állatvédők elérhetőségét. Nem folyamodott birtokvédelemért, ami a hivatalos eljárás megindításához szükséges, konkrétumok nélkül viszont nem tudunk intézkedni.

A jegyző asszony elmondta, azt is megérti, ha nem akarja a hölgy kiadásokba verni magát, hiszen az eljárás illetékköteles, és nem is garantálható a végleges megoldás. Azt azonban megígérte, kiküldi a közterület-felügyelőket, nézzenek utána a helyzetnek.

– Gyakoriak az ehhez hasonló esetek, általános problémáról van szó – árulta el Abonyi Mónika, a szolnoki Csillagszem Állatvédelmi Alapítvány elnöke. – De ennél cifrább helyzetekkel is találkozunk. Bevett szokás, hogy az érintettek le akarják tudni a problémát azzal, hogy szólnak az állatvédőknek, aztán elvárják, hogy intézkedjünk. Pedig ez a jegyző hatásköre lenne. Ha a más kutyája bejár a portára, az birtokháborítás, eszerint kell eljárni. Azt tapasztaljuk, hogy gyakran még a jegyzők sincsenek tisztában a hatáskörükkel. Ha a helyzet indokolja, a jegyzőnek kell felvennie a kapcsolatot az állatvédelmi szervekkel vagy a gyepmesterrel. Más kutyáját egyébként sem hozhatjuk el csak úgy. Ez egy meglehetősen összetett, bonyolult probléma.

– Az állatvédők csak akkor léphetnek, ha azt tapasztalják, hogy nem megfelelő körülmények között tartják az állatot vagy állatkínzás történik – erősítette meg dr. Kókai Gábor ügyvéd. – Sok eszközük nincs, hogy intézkedjenek, legfeljebb feljelentést tehetnek. Fontos tudni, hogy ők hatósági jogkörrel nem rendelkeznek.

Na de akkor mi a teendő, ha nem szeretnénk, hogy más kóborló kutyái a portánkon garázdálkodjanak?

– Ha egy évnél rövidebb ideje áll fenn a probléma, a jegyzőhöz kell fordulni birtokvédelemért, egy éven túli esetben közvetlenül a bírósághoz is lehet – magyarázta dr. Kókai Gábor. – A jegyző is eltilthatja a kutyák tulajdonosát a birtoksértő magatartástól, kötelezheti például kerítés építésére. Az nem lehet akadály, ha a tulajdonos nem ismeri el, hogy a kutyák az övéi, mivel le kell folytatni egy bizonyítási eljárást, melynek során a nap bármely szakaszában kimehetnek ellenőrizni, akár többször is. Ez alapján hoz a jegyző határozatot. Ha nem értenek egyet vele, mindkét fél kérhet bírósági felülvizsgálatot – tette hozzá a szakember.

Forrás: Szoljon