Farsang után midig a böjt jön. Észak-Bácskában – ami a vadállományt illeti – egészen 2011-ig farsangoltunk. Ezért most a böjt ideje következik.
Ha pedig a böjtöt hosszú időn keresztül nem tartjuk be, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a nagy farsangolás után a böjt kényszerűvé válik, és sokkal tovább tart. Mert üres spájzból nem lehet elővenni a kolbászt.

A szerbiai vadászati hatóságok szabályozása szerint április folyamán kell a vadgazdálkodással megbízott egyesületeknek átadni a vadgazdálkodási terveket. Azoknak tartalmazniuk kell az adott év kilövési terveit is. Ezeknek az alapján – ha az illetékes minisztérium szakszolgálata is jóváhagyta –, határozzák meg a kilövési kvótákat. A kilövési terveket a vadgazdálkodók a március folyamán lebonyolított vadszámlálás alapján készítik el.

Tehát előttünk a legfontosabb tavaszi teendő a vadászterületen, azaz a tavaszi állomány felmérése, amit felénk vadszámlálásként ismerünk. Azért helyesebb állományfelmérést mondani, mert nem pusztán a nyúl, az őz és fácán egyszerű számbavételéről van szó, hanem az állomány egészségi állapota, erőnléte felbecsléséről is. Ennek a műveletnek az alapos elvégzése gyakorlatilag az előttünk lévő párzás, szaporodás és utódnevelés, tehát végső soron az állomány gyarapodásának a záloga. Ezt a munkát pedig, tekintettel a fontosságára, a lehető legbecsületesebben, őszintén, mindennemű cifrázás nélkül kell elvégeznünk és közzétennünk. Ha nem így járunk el, önmagunkat csapjuk be. Az önámításnak a kárát pedig nemcsak mi látjuk, hanem az utánunk következő generációk is böjtölni kényszerülnek majd.

Az elmúlt év vadászidénye igen sovány eredményeket hozott az apróvadas területeken. A 4–5 éve megszokott 6–8 nyúlvadászat helyett csak egyet-kettőt tartottak meg. A fácán vadászata sem hozta meg a megszokott eredményt, mivel sok egyesületben a természetes szaporulatra alapozták az idényt, ami a mai megváltozott környezet és élettér feltételei mellett enyhén szólva felelőtlen gazdálkodási forma. A mesterségesen tenyésztett fácánok állománypótló kibocsátása nélkül a természetes állomány kiirtásához vezethet a vadászat, indokolt volt tehát az idény időnap előtti lezárása. Az állomány megóvása szempontjából azonban ez magában nem elég, ha az etetést és a ragadozók irtását elmulasztották.

A múlt tél pozitív értelemben rendhagyó volt. Enyhe és nem túl csapadékos, ami kedvezett az apróvadnak. Ha a tavaszi időjárás is hasonlóan alakul, akkor nem okolhatjuk az égieket a nyúl és a fácánállomány további csökkenéséért.

Hogy vadászunk-e jövőre is, ezúttal attól függ, hogy sikerül-e javítanunk a környezet állapotán. Ültetünk-e vadmegtartó csendereseket, etetjük-e egész évben a vadat, és változtatnak-e az egyesületi vezetők hozzáállásukon, előtérbe helyezik-e a vadászközösség érdekeit. A vadásztársadalomnak pedig meg kell találnia a közös nyelvet a gazdákkal, és mindkét fél számára elfogadható keretek közé szorítani a mérgek, a gyomirtók és más mezőgazdasági vegyszerek használatát.

Forrás: Magyar Szó