Csupán néhány soros, vajdasági rendőrségi közlemény alapján megírt hír Vadászbaleset cím alatt.
Egy személyt lőtt sebbel, életveszélyes állapotban szállítottak kórházba. Megtudhatjuk továbbá, hogy 63 személytől – vadorzás alapos gyanújával – elkobozták a fegyvert. A kívülállónak ennyit mond a hír.

A vadászoknak azonban kérdéseik vannak az esettel kapcsolatban. Elsősorban az, mire vadásztak csoportosan március első vasárnapján a kaboli nimródok, hiszen minden már vadra tilalmi idő van érvényben. Másodsorban az is érdekli a vadászt, milyen fegyvert/fegyvereket használtak, és ki adta ki a vadászat megtartásához szükséges engedélyt?

Ugyanis az egyetlen vadászat, amely ilyenkor lehetséges, a ragadozók gyérítése. Ezt lehet csoportosan is szervezni, de tapasztalatból tudjuk, hogy a tömeges, hórukk módon megrendezett „kártevőirtó” megmozdulások lényege nem az, amit elnevezése magába foglal (lásd: bogrács, ital, buli..., amihez nem kell puska.) A ragadozók gyérítése eredményesen csak egyénileg vagy – ha az egyesületi vezetők nem bíznak vadásztársaikban – kisebb csoportokban lehetséges. Hatvanhárom résztvevős vadászat ragadozógyérítés címén többnyire értelmetlen, és a látszatkeltést szolgálja. De ha éppen így akarják, lehetséges. Még akkor is, ha az ily módon lebonyolított kártevőgyérítés hatásfoka a semmivel egyenlő. Információ hiányában ez a kérdés megválaszolatlan marad, de ha tudnánk, milyen fegyvereket használtak az ominózus vadászaton – nem hivatalos források szerint a balesetet nagy szemű sörét, de az is lehetséges, hogy posta idézte elő –, közelebb lehetnénk az igazsághoz. Maradjunk annyiban: ágyúval verébre sehol sem lőnek.

A tömeges fegyverelkobzás vadorzás gyanúja miatt feltételezi, hogy egyesületbe tömörülve végezték törvénytelen üzelmeiket. Ilyen méretű illegális vadászat ugyanis elképzelhetetlen. Mindez azonban semmit sem változtat a régi igazságon, amely szerint a vadászbalesetek két okból történhetnek meg. A leggyakoribb a szeszfogyasztás, amiről nem kell külön beszélni. A második az írott és íratlan szabályok mellőzése, és a vadászetika hiányos ismerete. Tudjuk, hogy a szabályokat az emberek azért találták ki, hogy tevékenységüket biztonságossá tegyék. De mindig is voltak emberek, akik a szabályokat áthágják. Most is ez történ(hetet)t.

Forrás: Magyar Szó