2014. március 15-én, második alkalommal gyűltek össze vérebek és vezetőik, valamint a téma iránt érdeklődők a Magyar Véreb Egylet Komárom-Esztergom megyei továbbképző rendezvényén.

Az egylet az elmúlt évben körzetfelelősi rendszert alakított ki, így gondoskodva a regionálisan zajló továbbképzések, a munkavizsgák és a tenyésztés felügyeletéről, irányításáról.

A vérebvezetés a vadászkutyákkal végzett munka egy különleges ága, amely nagy gyakorlatot és elhivatottságot igényel. A vérebek kiképzése -szakmai nyelven ,,bevezetése”- sokban különbözik más vadászkutyafajták tanításától. A tanfolyamok célja éppen ezért a kezdő vérebvezetők oktatása, gyakorlati és elméleti segítség formájában.

A tornyópusztai tanfolyamot a megyei körzetfelelős, Oláh Csaba vérebvezető, a Vértesi Erdő Zrt. hivatásos vadásza és Bartha Ferenc, a fejér-megyei körzetfelelős szervezte, amelyet nagy érdeklődés kísért. A mintegy 40 résztvevő két elővizsga és két gyakorló csapa kidolgozását, értékelését láthatta élőben, majd a program a Tornyópusztai Vadászházban folytatódott, kötetlen szakmai beszélgetés formájában. A délutáni program részeként dr. Partali Csilla kisállat-gyógyász szakállatorvos tartott előadást a balesetet, sérülést szenvedett vadászkutyák helyszíni ellátásról és a kutyatenyésztéssel kapcsolatosan felmerülő tenyésztés-higiéniai kérdésekről, fertőző betegségekről.

A vérebek és vezetőik munkája több millió forint bevételt eredményez a vadászatra jogosultaknak. A 2013/2014 vadászati évben Komárom-Esztergom megyében 9.803 db nagyvad került terítékre. A rendelkezésre álló adatok alapján a megyében dolgozó vizsgázott vérebek (3 db) és vezetőik ebből közel 100 db-ot hoztak terítékre, amelyek együttes trófea- és húsértéke megközelíti a 10 millió Ft-ot. A megyénket jellemző számadatokat tekintve bőven akad még tennivaló a vérebek alkalmazása területén, ezért a továbbképzésekre a jövőben hívjuk és várjuk az érdeklődő hivatásos- és sportvadászokat egyaránt.

Tatabánya, 2014. 03. 26.

Oláh Csaba sk., hivatásos vadász

Az eseményről készült fotók megtekinthetők itt.

Forrás: Vérteserdő