Hivatalos levelet kapott Csongrád megye összes vadászatra jogosultja, miután a szőregi vadásztársaság összeveszett a deszkivel az őzek gyógyításán. A hatóság segíteni próbált, de békét nem tudott teremteni a szomszédviszályban. A féregirtóügy csak a jéghegy csúcsa.

A Deszki Gazdák Vt. tagjai tavaly észrevették, hogy a területükön lévő őzekben előfordul a bőrbagócs. Ezért az őzvadászat befejeztével, január 28-án több etetőnél is gyógyszerrel kevert takarmányt helyeztek ki. Ez a féregtelenítő a juhok, szarvasmarhák kezelésére is használatos. Ha vadnak adják, az adagolás végétől számított 28 napig nem fogyasztható a hús. A deszkiek ekkor már nem is vadásztak – a szomszédos Szőreg-Kübekházi Hármashatár Vt. azonban ekkorra még nem tudta elejteni a vadgazdálkodási tervben meghatározott mennyiségű őz tarvadat.

Amikor megtudták, milyen védekezés zajlik a szomszédban, előbb a vadászati, majd az élelmiszerlánc-biztonsági hatósághoz fordultak kérdéseikkel. Ebből vizsgálat lett, amely első fokon azt állapította meg, hogy a deszkiek betartották a szabályt: a két terület határától számított 300 méteren belül nem helyeztek ki takarmányt. A szőregiek fellebbezése nyomán a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága is vizsgálta az ügyet.

– Elakadt az információ a két társaság között, a deszkiek azt állították, szóban tájékoztatták a szőregieket, utóbbiak viszont azt mondták, ez nem egészen így történt, és mivel mi nem vagyunk rendőrség, nem nyomozhatjuk ki, kinek van igaza – mondta a történtekről Farle Csaba megyei főállatorvos. Hozzátette: az őz a téli időszakban is kötődik területéhez, és tekintettel arra, hogy ennek a fajnak jellemzően kicsi a mozgáskörzete, nemigen valószínű, hogy a kritikus napokban elejtett őzek között volt olyan, amely evett a gyógyszeres takarmányból.

Az igazgatóság nagyrészt jóváhagyta az első fokú határozatot, de – mivel jogszabály nincs az ilyen szituáció kezelésére – készített egy összefoglalót. Ezt a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vadászati és halászati osztályvezetője, Szél István „valamennyi vadászatra jogosult szerv” vezetőjének – és a delmagyar.hu-nak is – elküldte. Ebben a két hatóság többek között azt kéri, hogy ilyen gyógyszeres kezelés ezután is mindig állatorvosi diagnózist követően történjen, olyankor, amikor nem folyik vadászat a területen. Úgy kell kihelyezni a takarmányt, hogy lehetőleg csak a kezelendő vad férjen hozzá. Az etetés kezdete előtt egy héttel a társaság írásban jelentse be a vadászati és az élelmiszerlánc-biztonsági hatóságnál, és tájékoztassa a szomszédos társaságokat.

Vad dolgok

Az eset vizsgálatának jegyzőkönyve megállapította, hogy a szőregieknek a határtól számított védőtávolságon belül volt vadászlesük, ami szabálytalan. Nem is ez az első hatósági ügy ezen a határon.

Mint megtudtuk, a deszkiek hivatásos vadászát nemrég kihallgatta, „rabosította” a rendőrség, mert bár hatósági engedélye volt favágásra egy adott területen, a szomszédok följelentették. Az is sokat elmond, hogy bár a fél országban védekeznek a bőrbagócs ellen, csak a deszkiek járhattak kihallgatásokra emiatt.

A történet azonban nemcsak az információról szól, hanem a pénzről is. Utólag kideríthetetlen, hogy az elejtett őzekben volt-e szermaradvány, mert a vizsgálat kezdetére elfogyott a húsuk... A vadászat azonban üzlet is. Ez itt európai hírű, gazdag terület, a lelövési tervekben több száz őz szerepel, jelentős a betelepített dámállomány, rengeteg a vaddisznó. A társaságoknak gondoskodniuk kell arról, hogy az állatok ne szaporodjanak túl. Amikor a termőföldön okozott vadkár kifizetéséről esik szó, perdöntő jelentősége lehet annak, teljesült-e a társaság gazdálkodási terve, és ha nem, milyen okokból.

Ilyen körülmények között akkor is lehetnek vitás ügyek, ha egyébként két szomszéd jó kapcsolatban áll egymással. Ha viszont ez a viszony rossz, nincs az a részletes törvény, amely békés mederben tudná tartani a mindennapi munkát. Főleg, ha az egyik társaság még olyankor is vadászik nyúlra, őzre, amikor a másik már nem.

A szőregiek elnöke, Bagi Ádám nem akart nyilatkozni az ügyről. Molnár Sándor, a deszkiek elnöke pedig azt mondta, a határozat szerint ők törvényesen jártak el: akkor miről beszéljen? Ő a maga részéről jó szomszédként szeretne tekinteni a szőregiekre – a sorozatos följelentések ellenére is.

Forrás: Délmagyar