Kolozsvártól mintegy 50 kilométerre, Cegén és Récekeresztúron alakították ki Európa legnagyobb bölényfarmját: összesen 300 bölény él a telepeken.
A BT Bison Ranch az utóbbi két évben másfél millió eurót fektetett be, az idén további 1,5 millió eurót fordítana a többszáz hektáros farm fejlesztésére. A farmot hivatalosan pénteken nyitják meg.

Az országban őshonos erdélyi bölény utolsó példányát egyesek szerint másfél évszázada, más források szerint mintegy 250 éve lőtték ki a vadászok. Az európai bölény Egykor Magyarországon is elterjedt volt. Az európai lombhullató erdőket lakó állatfajtát később visszatelepítették Lengyelországban, Fehéroroszországban, Litvániában, Oroszországban, Ukrajnában, Romániában és Szlovákiában stb.

A XX. század közepén felmerült az újratelepítés gondolata, majd 1958-ban hozták Hunyad megyébe az első bölénypárt – a lengyelországi párral megalapították a hátszegi bölényrezervátumot, ahol viszont ma már csak tucatnyinál kevesebb példány él. Azóta az országban már több helyen kezdtek hasonló kezdeményezésbe: Brassó mellett Neamţ és Dâmboviţa megyékben is rezervátumot kezdeményeztek, tavaly ősszel Krassó-Szörényben írtak alá erre vonatkozó megállapodást, két éve pedig Kolozs megyében is alakítani kezdték a farmot. Nem mindenütt az erdélyi fajtát tenyésztik, van ahol az amerikai bölényt, így például a Bihar megyei Sólyomkőváron is. A 17 hektáros telepre félszáz bölényt hoztak a külföldi üzletemberek. A mangalica után most a bölényhúsról mondják a szakemberek, hogy húsa egészségesebb, mert koleszterinmentes.

A Kolozs megyei befektetők eredeti elképzelései szerint a telephelyen vaddisznókat, szarvasokat is telepítenének, a vadászat, mint (költséges) szabadidős tevékenység fellendítése céljából, sőt egy szafari parkról is nyilatkoztak. A mezőségi bölényfarm jelenleg harminc helybeli és környékbeli embernek ad munkát.

Forrás: Szabadság.ro