A bakancsos turistákat, családokat, cserkészeket, erdei iskolásokat és zarándokokat is várja az Ipoly Erdő Zrt. felújított Pénzásási Erdei Turistaháza.
Az április 3-án felavatott, Nagyoroszi közelében álló létesítmény egyszerre akár 40 személynek is biztosíthat kényelmes, kulturált szállást a börzsönyi túrák pihenői során.

A festői környezetben található ház nem csak a családosok és bakancsos turisták igényeit szolgálhatja ki a jövőben, hanem a közelben található, Drégelyvárhoz igyekvő vagy a Ferences úton haladó zarándokokat is. A megújult épület ünnepélyes avatásán részt vett Balla Mihály országgyűlési képviselő, dr. Jung László, az Magyar Fejlesztési Bank Zrt. igazgatója, Győri Tamás József, a Magyar Természetbarát Szövetség igazgatója, míg a házigazdákat Kiss László vezérigazgató képviselte az átadáson.

A Pénzásási Erdei Turistaház gyönyörű környezetben, a meredek, vulkanikus kúpra épült drégelyi vár romjainak árnyékában található. A Nagyoroszihoz közeli épület felújítása során az Ipoly Erdő Zrt. szakemberei arra törekedtek, hogy az épület a lehető legtovább meg tudja őrizni az állapotát, vagyis kisebb karbantartásokkal képes legyen akár évtizedeken át azonos színvonalú szolgáltatásokat és kényelmet nyújtani az idelátogató túrázóknak. A tartóssági szempontok miatt minőségi és ellenálló anyagokat választottak az építkezéshez: a ház vágott cseréptetőt, egyedi fűtést és környezetkímélő, zárt szennyvízkezelő rendszert kapott. A főépület mellett létrehoztak egy nyitott-fedett társalgó részt is azoknak a túrázóknak, akik ugyan nem a házban szállnak meg, de egy hosszabb-rövidebb szünet erejéig kényelmes pihenőhelyet keresnek, hogy elfogyasszák szendvicsüket vagy teájukat.

A felújítás részeként egy 70 méter mély kutat is fúrtak az épület közelében: a bővizű és tiszta forrás folyamatos és jó minőségű ivóvízellátást biztosít a ház vendégei számára. A kívül-belül megszépült épületben a pihenést a tágas és világos konyha, az abból nyíló hálók, a korszerű vizesblokk és társalgó teszik még kellemesebbé.

A turistaház felújítása az Országos Kéktúra útvonalán zajló fejlesztésekhez kapcsolódik, a „Bejárható Magyarország” kormányzati programmal összhangban.

A szintén az Ipoly Erdő Zrt. által felújított, Zebegény határában fekvő sátoros táborhelyet éppen egy nappal a pénzásási turistaház megnyitója előtt adták át, és hamarosan a megújult kútbereki turistaházat, a hozzá tartozó sátorhelyeket illetve a Kisirtáspusztán épült, ugyancsak felújított turistaházakat is újra birtokba vehetik a természetjárók.

Forrás: Ipoly Erdő Zrt