Az illegális vadászat is fenyegeti a költöző madarakat az egyébként is veszélyes és kihívásokkal teli útjukon. A Földközi-tenger mentén mindenre lőnek, ami repül, ezért fognak össze a madarak elpusztítása ellen a térség BirdLife Partnerei.

A költőhelyük és a téli pihenőjük közötti utat évente kétszer megtevő madarak millióit az Európai Unió madarakra vonatkozó irányelve védi, rögzítve, hogy mely fajok mikor és hogyan vadászhatók. A földközi-tengeri térségben különösen gyakran sértik meg ezt az uniós szabályozást, ami az utóbbi 40 évben hozzájárult a költöző madarak állományának számottevő csökkenéséhez.

A BirdLife olaszországi (LIPU), görög (HOS) és spanyol (SEO/BirdLife) partnerei felismerték, hogy összehangolt fellépésre és közös megközelítésre van szükség a probléma kezelésére, és létrehozták a közös „Menedék a vadon élő madaraknak” LIFE+ projektet. A projektnek az a célja, hogy megváltoztassa a helyi közösségek hozzáállását három, a vándorlás szempontjából kritikus térségben: Sulcis környékén (dél-kelet Szardínia, Olaszország), a Jón-szigeteken (Görögország nyugati részén) és Spanyolország déli és keleti részén (Katalónia, Valencia és Dél-Kelet Aragónia). Ezeken a helyeken rendszeres és nagyarányú az uniós és helyi törvények védelme alatt álló fajok elpusztítása, s veszélyben van a költöző madarak költő populációjának fennmaradása is. Sajnálatos módon a helyi hatóságok hajlamosak szemet hunyni az orvvadászat fölött, sőt olykor igyekeznek azt legalizálni.

A projekt keretében a három BirdLife Partner elindította az „Élni és élni hagyni” kampányt, amelyet helyi hírességek – tévés személyiségek, énekesek, színészek és írók – is támogatnak, és már elkészült egy videosorozat első része, amelyben bemutatják, hogy milyen traumát okoznak a vadvilágnak az orvvadászok.

Nem kizárólag a kiválasztott térségekben történnek a természetes környezetet sújtó bűncselekmények, ezért a partnerek azon is dolgoznak, hogy tájékoztassák az embereket és igyekeznek bevonni őket a probléma megoldásába. Különféle helyi rendezvényeket szerveznek, amelyekkel a lakosokat és a döntéshozókat akarják elérni, továbbá utazó kiállítást hoznak létre Görögországban és Spanyolországban. A helyi iskolákban és műhelyekben igyekeznek tudatosítani a diákokban az illegális vadászat létezését és annak hatását a helyi és európai biológiai sokféleségre. Végül a helyi jogalkalmazók bevonásával országos és nemzetközi műhelyeket szerveznek mindegyik országban, hogy felhívják a figyelmet a természetes környezetet pusztító bűncselekményekre, és megosszák a más területeken összegyűlt tapasztalatokat. Ezek a törekvések együttesen hozzájárulnak majd a vándorló madarak biztonságos útjához és megmaradásukhoz – írja a birdlife.org.

Forrás: Greenfo