Ezúttal nem az éves vadgasztronómiai fesztivál miatt emlegetjük a Fejér megyei települést. A VADEX Zrt.-nél 16 év után feltámasztják a vadpulyka-vadászatot.
Miután négy éve mintegy 30 amerikai vadpulykát vásároltak Csehországból, az idei az első esztendő, amikor újra lőhető a vadfaj. Május elejéig két madarat hoztak terítékre, és ebben az idényben további 8 ejthető el.

Bármily furcsa, érdeklődőből sincs hiány – mondja Tapasztó Sándor, a részvénytársaság soponyai Ökoturisztikai Központjának vezető helyettese. Arra jutunk, hogy annak lehet igazán érdekes az Egyesült Államokban hagyományos és hatalmas népszerűségnek örvendő vadászat, aki már minden hazai vadfaj trófeájával büszkélkedhet. Az ilyen nimródnak megérhet 300 eurót – valamint a kíséretért további 15-öt – az élménykuriózum, no meg a faroklegyező és a dísztoll a kakas begyéről. Emellett az elejtett madarat akár haza is viheti.

Az állami erdőgazdaság területén 1988-tól 1998-ig lehetett vadászni erre a vadfajra. Mára a 2010-ben vásárolt törzsállomány körülbelül 60 egyedre nőtt. Idén 20-at helyeztek ki a volierből a területre, és – miután március óta ezt a jogszabály is lehetővé teszi – az idősebb, 3-4 éves kakasok már vadászhatók. Az idény április 15-től május 31-ig, majd október 1-től december 31-ig tart. A vadászat nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre gondolná az ember: a vad madár gyorsan elrejtőzik a sűrűben, cserkeléssel és hívással vadásznak rá. Ez utóbbi technikát a szakszemélyzet az idei „próbaidényben” kezdi elsajátítani, így jövőre, ha komolyabb tapasztalattal bírnak, talán a lesvadászat is szóba jöhet. A vadpulyka vadászata klasszikusan .22 Winchester Magnum kaliberrel történik, ám a vadászíjászoknak is élményt jelenthet az elejtése. Íme, egy kis ízelítő a hangulatból: videó Németh Attila áprilisi vadpulykázásáról:

A törzsállományt egy egykori fácánvolierben tartják, amely 2010-ben üresen állt, mivel a VADEX-nél már rég nem nevelnek annyi fácánt, mint egykoron. A terület azóta közjóléti célokat is szolgál, látogató csoportoknak itt nemcsak a pulykákat, hanem külön röpdékben fácán alfajokat és más szárnyas apróvadfajokat is bemutatnak. A volier fölött nincs háló, mert a vadpulykák nem repülnek el – pedig tudnának, ha akarnának: a házi pulykával ellentétben akár 100 méteres távot is megtesznek a levegőben. Egyébként is „sportosabbak”, mozgékonyabbak, mint domesztikált rokonaik.


Forrás: HuntingPress