Tizenhét európai bölényt engedtek szabadon szombaton Romániában, a Déli-Kárpátokban.


A Svédországból, Németországból, Svájcból és Olaszországból érkező állatokat a Szárkő-hegységbeli Örményes faluban egy helyi ortodox pap is megáldotta. 200 év elteltével ez az első alkalom, hogy Európa legnagyobb növényevője visszatér a Szárkő-hegységbe, ahonnan az orvvadászat miatt tűnt el.

A bölények először egy elkerített zónában élnek majd, hogy szert tegyenek a túléléshez szükséges képességekre, illetve, hogy szoros szociális csordát alakítsanak ki – írja közleményében a WWF és a Rewilding Europe. Szeptember elején pedig végleg szabadon engedik őket, a területen szarvasokkal, farkasokkal és medvékkel osztoznak majd.
Az európai bölény az 1900-as években teljesen kihalt, mára több mint 5000 egyedet számláló populációja van, de csupán 3400 egyed él szabad vagy félig szabad csordákban. A vadászok és élőhelyek elvesztése miatt megtizedelt európai bölény az utolsó túlélőkre alapozott, nagy léptékű tenyésztési programnak köszönhetően talált magára. Jelenleg Lengyelországban van Európa legnagyobb bölénypopulációja, több mint 1300 egyedet számlál.

A Rewilding Europe és a WWF hosszú távon abban reménykedik, hogy a Szárkő-hegység csordája legalább 500 egyedre duzzad. Elmondásuk szerint a bölény egyedszámának növelése nemcsak a faj túléléséhez, hanem biodiverzitási okokból is fontos.

Délkelet-Franciaországban például visszavadítása hozzájárult a biodiverzitás mértékének növekedéséhez. A Francia Riviéra közeli Haut-Thorenc-ben, a növényfajok száma 7-ről negyvenre nőtt ott, ahol a bölények legelnek.

Forrás: Híradó