Az olaszországi Longaroneban 2014.április 22-e és 27-e között rendezték meg a preparátor szakma legjelesebb művelőinek IX. Európa-bajnokságát.

A lenyűgöző természeti környezetben fekvő, hófödte hegycsúcsokkal, lélegzetelállító szépségű, meredek sziklafalakkal, őshonos erdőséggel övezett kisváros méltó otthont adott a nagy érdeklődéssel kísért megmérettetésnek, amelyen a kontinens szinte minden országából érkező alkotók mellett magyar részről többek között a pásztói Mátra Preparátor Stúdió is bemutatta versenymunkáit.

A pásztóiak Európa-bajnoki részvételéhez a neves dán First Class Trophy preparátor cég biztosított preparálandó trófeákat, a stúdió dolgozói pedig összehangolt háttérmunkával járultak hozzá a „természetesség, igényesség, minőség” jegyében születő alkotások elkészítéséhez.

A verseny előtt neves amerikai, német és finn szaktekintélyekből álló zsűri pontozta a bemutatott munkákat, majd a látogatók is megcsodálhatták a szemet gyönyörködtető trófeákat. A kiállítás leglátványosabb részét az egzotikus tájakról származó állatok (fekvő tigris, vízből kiugró oroszlán, rozmár) valamint Európa jellegzetes vadjainak (dámszarvas, vaddisznó, róka, hiúz) preparátumai képezték, de a ragadozó madarak tárlói is közönségcsalogatóak voltak.

Sűrűn kattogtak az érdeklődők fényképezőgépei a rovarok – szarvasbogár, imádkozó sáska – nagyméretű, már-már félelmetesnek tűnő másolatai előtt is. A hivatalos eredményhirdetésre a csaknem egy hétig tartó rendezvény utolsó előtti napján került sor. A két kategóriában is „rajthoz álló” Mátra Preparátor Stúdió szép eredménnyel zárta a versenyt.

Mesterkategóriában (Master Division) a stúdió vezető preparátora, Adorján Krisztián munkáját (fekvő dámszarvas) ezüstérmes helyet jelentő piros szalaggal jutalmazta a szigorú zsűri. (Zárójelben érdemes megjegyezni, hogy mindössze két pont hiányzott az aranyéremhez.)

A közösen alkotók kategóriájában (Kollektív Artist) Szanyi Veronika és Bengyik Károly preparátorok egy munkája – kafferbivaly- piros szalag (ezüstérem), három alkotása -oryx bozóti bak és impala- pedig sárga szalag (bronzérem) minősítést kapott a zsűritől. A jó eredmények újabb állomást jelentenek a stúdió életében, hiszen fémjelzik: nemzetközi szinten is jegyzik a pásztói preparátorokat, ugyanakkor a kézhez kapott bírálati lapok hasznos észrevételei hozzásegítik őket ahhoz, hogy a jövőben még természethűbb, művészileg tökéletesebb preparátumok kerüljenek ki a kezük alól.

A vadászvásárral egybekötött longaronei rendezvényt számos kísérő program is színesítette. Többek között értékesek voltak a szakmai szemináriumok, ahol személyesebb kontaktusok kialakítása mellett a legújabb módszerekről, újfajta technológiai eljárásokról is informálódhattak a munkaterület kiválóságai.

A verseny résztvevői konzultáció keretében neves bírákkal is találkozhattak, akikkel elsősorban a bírálati szempontokkal kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket beszélték meg. Végezetül hadd említsük meg, hogy a rendezőket minden elismerés megilleti a színvonalas lebonyolításért!

Akiket pedig közelebbről is érdekel a IX. Preparátor Európa Bajnokság , vagy szeretnének többet megtudni a pásztói Mátra Preparátor Stúdió munkájáról, azok számára színes képanyag, bővebb információ a www.matrapreparatorstudio.hu honlapon található.

Forrás: dhkm