„Aranysakálok üldöztek iskolásokat egészen hazáig egy székesfehérvári lakótelepen. Mindenki retteg, mert lesből támadják meg az ott élőket” – írta a tv2.hu „Sakálok támadtak a gyerekekre” című riportja összefoglalójában. Utánajártunk az ügynek.

Egy fiatal lányt és kutyáját kergette meg egy aranysakál Székesfehérváron a Repülőtér út melletti lakótelepen. A lány állítólag bemenekült az egyik házba, onnan hívta a szüleit, akik botokkal kergették el a vadat.



z ügyben megkerestük Szűcs Erika önkéntes állatvédőt, akit ismerősei értesítették a történtekről. A székesfehérvári nő, hogy bebizonyosodjon, valóban sakálokról van szó, párjával indult esti megfigyelésre a lakótelepre és annak környékére. Összesen 3 sakált láttak, illetőleg hallották jellegzetes vonyításukat. Az egyiket körülbelül 40 méterre észlelték a történtek helyszínétől. Szűcs Erika elmondása szerint a helyi kutyások nagyon félnek. Megfigyelései alatt látott például egy olyan megtermett férfit, aki a kutyáját kézben hozta ki a házból, majd benézett a környék bokrai mögé, és csak aztán engedte el az ebet, miután megbizonyosodott róla: nincs a környéken sakál…

Az állatvédő ekkor elsőként az önkormányzatot értesítette, majd a rendőrséget, de egyik sem foglalkozott az üggyel. Ugyancsak felvette a kapcsolatot az állatvédő Aska Alapítvánnyal is (amelynek munkatársai januárban már fogtak be aranysakált a városban), de ők a vadászokhoz irányították a nőt. Az aktivista ez után döntött úgy, hogy megpróbálja valahogy elkerülni a nádi farkasok elejtését, ezért felvette a kapcsolatot a TV2 riportjában is nyilatkozó vadállatbefogóval, Both Zoltánnal.

A férfi lapunknak elmondta: általában hüllők befogásával foglalkozik, de hallván a történtekről azonnal elvállalta a munkát. Éppen telefonbeszélgetésünk idején igyekezett Székesfehérvárra, ahol három élvefogó ládaketreccel akarta befogni a sakálokat.
A tervek szerint az állatokat egy vadasparkban helyezik majd el. Véleménye szerint a helyzet igen bonyolult, ugyanis a lakótelep közelében lévő sakálok (lehet akár egy egész család is) megszokhatták az emberek közelségét. Erre utal, hogy míg korábban csak késő este látták őket elvétve a lakók, mostanában már akár már este 7-8 körül is felbukkannak a toportyánok a környék kukái mellett. A helyzetet súlyosbítja, hogy a lakótelep mögötti Sós-tó környékén a közelmúltban élménypark és étterem építésébe fogtak, ezzel pedig valószínűleg megzavarták a sakálokat. A tó mellett fás részen egy illegális szemétlerakó is található, ahol a vad eddig könnyedén találhatott magának táplálékot. Nem csoda, ha most a sakálok rájárnak a lakótelep kukáira.

Weidinger Istvánt, a NÉBIH megyei vadászati és halászati osztályának vezetője lapunknak elmondta: a kormányhivatalhoz nem érkezett hivatalos megkeresés a témában. A megyei vadászkamara sem értesült a sakál-gondokról, tudtuk meg Pechtol Lajos titkártól.

Bence Tibor, a területileg illetékes Székesfehérvári Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság (az Okos vadászati térképen itt) vadászmestere csupán pletyka szintjén hallott a sakálokról. Toportyánból összesen 2 esett nálunk, az egyik tavaly, a másik két évvel ezelőtt, azok is a területük átellenes pontján. A szóban forgó lakótelep melletti rész ráadásul lakott területnek minősül, így a vadászok ha akarnának se lőhetnének sakált ott, csak külön hatósági engedéllyel.

Forrás: HuntingPress