Nem is jutott volna eszembe a régi cimbora és hálótárs, ha nem történt volna meg az, ami megtörtént. Mégpedig hogy nem is olyan régen medvét lőttek Salgótarján határában.

Szegény Micimackó! Gyermekkorom egyik kedvelt játékszere volt a klasszikusnak számító milne-i főszereplő egyik hasonmása. Nem is jutott volna eszembe a régi cimbora és hálótárs, ha nem történt volna meg az, ami megtörtént. Mégpedig hogy nem is olyan régen medvét lőttek Salgótarján határában.

Vadászok!

Tisztelettel helyesbítenék: ezek nem vadászok – mert ugye többen vettek részt ebben a nem mindennapi hőstettben. Van (volt) engedélyük, meg puskájuk, meg lőszerük, meg zöld ruhájuk, és még talán zöld kalapjuk is, de a vadász nem attól vadász, hogy kívülről úgy néz ki, ahogy. Legfőképpen attól lesz vadász valaki, hogy a régi regula szerint szereti, becsüli, tiszteli és gondozza a rá bízott vadállományt, illetve elfogadja, pláne be is tartja a törvényt. Ennyire egyszerű.

Én elhiszem, hogy jól néz ki a kandalló előtt a medvebőr, a mellény is jobban dagad, és a haverok is többet fizetnek a kocsmában, csakhogy a mackó jelenleg nem vadászható hazánkban.

És ez törvény. Ha tetszik egyeseknek, ha nem.

Ezzel a törvénybetartósdival azonban van még egy kis bibi. Mégpedig az, hogy akinek nem tetszik a rendszer, mondhatni vét a törvény ellen, az bűnöző. Úgyhogy a mi vadölőink is, amikor meghúzták a ravaszt, ez irányba léptették elő magukat, hiszen nem mellesleg lőttek egy medvét, megkárosították a természetet, majd 19-re lapot húztak, és loptak, csaltak, okiratot hamisítottak.

De nem jött be, hiszen a rend őrei szinte azonnal lefülelték a díszes kompániát, akik a helyi hírek szerint teljes nyugalomban ittak a medve bőrére. Szó szerint!

Ezek a bűnözők hatalmas kárt okoztak tettükkel, és nem csak a természetben. Ismét sikerült ledönteniük egy olyan, sajnos nagyon labilis lábakon álló építkezést, amely a tisztességes vadászok mindennapjait elkíséri és meg is keseríti. Ez a téglahordás pedig nem más, mint a vadászat, a tisztességes vadászat megismertetése, bemutatása, elfogadtatása. Ezt most sikerült egy egyszerű ujjgörbítéssel megint porig rombolniuk, és tettükkel a vadászatellenesség ideig-óráig kihunyni látszó parazsára ismét fahasábokat dobni.

Olyan tűz keletkezett, amelyben az összes vadász megégeti magát. Kivétel nélkül. És még azt sem mondom, hogy a felháborodottaknak nincs igazuk. Igazuk van! Csak azért nem ártana néha gondolkodni. Persze elhiszem, hogy az általánosítás köpönyegét kifeszítve, és a mögé bújva sokkal könnyebben és bátrabban megy a minden pironkodást nélkülöző kiabálás és a rágalmazás. De azt azért nem ártana nem elfelejteni, hogy amikor egy csapatnyi bűnöző miatt elhangzik a „halál a vadászokra” vagy a „dögöljön meg minden vadász”, az általánosítás nagy olvasztótégelyébe azonnal bekerül rengeteg elismert író, művész, színész, tudós, kutató és számos meghatározó egykori és múltbéli közéleti szereplő, és mindenki, aki a vadászatnak, a világhírű magyar vadállománynak szentelte vagy szenteli az életét.

És tőlük csak tanulhatunk. Mindannyian. Akár a tiszta fejjel való gondolkodást is.

Forrás: MNO