Természetvédelmi és jogi vitákat is kavar a világot eddig kevéssé ismert nézőpontból megmutató, egyre népszerűbb drónos légi fotózás, filmezés.


Kitiltotta légteréből a drónokat az amerikai Yosemite Nemzeti Park vezetősége. Döntésüket a néhány hete kiadott közleményükben azzal indokolják, hogy bár a pilóta nélküli rotoros repülőalkalmatosságok meglehetősen csendesek, az általuk csapott zaj mégis túlságosan átalakítja a természetes „hangkörnyezetet”, az apró gépek zavarhatják más látogatók „vadonélményét”, és felbolygathatják egyes állatfajok nyugodt életkörülményeit.

Kérdés, az is, mennyire köti majd gúzsba a felhasználókat a jogi szabályozás. Jelenleg világszerte problémát okoz, hogy a robbanásszerűen növekvő számú drónok repülésére még nem készültek fel a hatóságok, lényegében a legtöbb levegőbe emelkedő rotoros jármű használata illegális. Magyarországon a Nemzeti Légügyi Hatóságnál kell(ene) engedélyt kérni minden egyes repüléshez, ám a jóváhagyásra akár egy hónapig is kellene várni, ezért csak a komoly vállalkozások szerzik be ezeket.

Forrás: HVG