A jelenlegi Magyar Fejlesztési Bank Zrt. helyett a jövőben a Földművelésügyi Minisztérium gyakorolhatja a tulajdonosi jogokat 22 állami erdőgazdaság felett, ha elfogadják dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter új törvényjavaslatát.

Az Egyes törvényeknek a kormányzati szerkezetalakítással összefüggő módosításáról szóló, T/263-as számú javaslatot június 12-én nyújtotta be a tárcavezető. Az indoklás szerint így a MFB Zrt.-ről szóló törvényből Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szólóba, illetőleg az erdőgazdálkodásért felelős tárcavezető felelősségi körébe kerülnek át az állami erdőgazdaságok. Ezzel párhuzamosan a MFB Zrt. a Miniszterelnökséget vezető miniszter hatáskörébe kerül, hogy fejlesztéspolitikai feladatait а lehető leghatékonyabban el tudja látni.

A törvényjavaslat vonatkozó pontja érinti А Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról szóló 2001. évi ХХ. törvényt is. Ennek egyik melléklete sorolja fel azokat a gazdálkodó szervezeteket, amelyek állami tulajdonú részesedése tekintetében a tulajdonos jogait a Magyar Állam nevében az MFB Zrt. gyakorolja.

Az új javaslat kiveszi közülük az erdőgazdaságokat, és kiegészíti velük a 2009. évi XXXVII., Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvényt. Az állam tulajdonos jogait felettük а földművelésügyi miniszter gyakorolja.

Forrás: Parlament