Június 21-én került megrendezésre Sátoraljaújhely-Széphalmon a XII. Nemzetközi Vad- és Halételfőző Verseny és térségi vadásznap.

A vadász, szakács, amatőr és történelmi vadétel és halétel kategóriákban is szép számmal mérettették meg magukat a vállalkozó kedvű versenyzők, nehéz feladat elé állítva a Mátyás Rudolf Oscar-díjas mesterszakács által vezetett zsűrit. A rendezvényen a Zempléni-, az Abaúji és Bodrogközi régió vadásztársaságain kívül több vadásztársaság vett részt a szomszédos Felvidékről, egy az erdélyi Sóváradról érkezett, egy pedig Szerbiából, Óbecse városát, vadászait képviselve.

A nem mindennapi eseményen Szamosvölgyi Péter Sátoraljaújhely város polgármestere köszöntette a megjelenteket, majd dr. Ódor Ferenc Sátoraljaújhely Város Díszpolgára és dr. Hörcsik Richárd a térség országgyűlési képviselője mondta el gondolatait, végül a fővédnök, dr. Bárándy Péter ügyvéd megnyitotta a rendezvényt.

A nap egyik fő látványossága volt az Országos Magyar Vadászkamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Területi Szervezetének szervezésében és a térség vadgazdálkodóinak megvalósításában kialakított „Vadászok utcája”, melyet reprezentatív trófeakiállítás tett nem mindennapi látványossággá az érdeklődők számára.

A jó hangulatban zajló eseményen megrendezésre került az egyre népszerűbb Favágó Verseny is, ahol fanyüvő hölgyek és urak is próbára tették favágó tudásukat. A szabadtéri színpadon a Hegyalja-Sátorhegy néptánc csoport, a Pócspetriből érkezett Vadász Énekkar, a felvidéki Exclusive zenekar és Sasvári Sándor színművész-énekes szórakoztatta a nagyérdemű közönséget. Kaczur András véreb bemutatója a kicsik és a nagyok körében egyaránt nagy tetszést aratott. Gasztonyi Dániel solymász ragadozó madaraival tartott világszínvonalú bemutatója a nap egyik kiemelkedő eseménye volt.

A főző- és pálinkaverseny győztesei nagy örömmel, önfeledten vették át jól megérdemelt díjaikat, az egyedi Hollóházi porcelán kupákat és az okleveleket. Az eredményhirdetést követően a Crystal zenekar koncertje zárta a színes programok sorát. Mivel az időjárás is kegyeibe fogadta az eseményt, a nap végén mindenki elégedetten és élményekkel gazdagodva térhetett haza térségünk legnagyobb gasztronómiai-kulturális programjáról.

A FŐZŐVERSENY ERDEMÉNYEI

Vadász Kategória:

1. hely

Óbecsei Vadásztörpikék, Parázson sült vaddisznó

2. hely

Északerdő Zrt. Hegyaljai Erdészeti Igazgatóság, Tokaji aszúban pácolt kakukkfüves szarvas hátszín szőlőmártással, kapros túróval töltött puliszkával

3. hely

Északerdő Zrt. Hegyközi erdészeti Igazgatóság Pálháza, Vaddisznó pörkölt


Különdíjak:


- Sóváradi Vadászok Erdély, Kárpáti zergepörkölt vargányával sóváradi módra

- Bodrog Vadásztársaság Sátoraljaújhely, Babgulyás

- Pusztavár Vadásztársaság Komlóska, Vaddisznó pörkölt

- Zempléni Hubertus Vadásztársaság Sárospatak, Szarvas szelet vadasmártásban, diós áfonyás gombóccal


A PÁLINKAVERSENY EREDMÉNYE


1. hely

Matyi László, Birs 2013-as évjárat

2. hely

Kababik István, Barack 2013-as évjárat

3. hely

Szilaski Miso, Körte 2002-es évjárat

További fotókat itt lehet látni a rendezvényről.

Forrás: Borsodivadász