…mentettek meg egy ígéretes szarvasbikát a Szép Zala Vadásztársaság tagjai, valamint egy kiskutasi (Zala megye) gazdálkodó családja július végén.
A helyiek délután értesítették Tóth Józsefet – helyi gazdálkodót –, hogy egy szarvasbika fekszik a község egyik családi házának kertjében. A gazdálkodó, lévén jó kapcsolatot ápol a területileg illetékes Szép Zala Vadásztársaság tagjaival, értesítette a bikáról annak elnökét. A vad, míg a vadászok a helyszínre értek, békésen feküdt a ház fala mellett, tekintetével pedig az utca irányába kémlelt. Tóth József és a helyszínre őt elkísérő fia észrevették, hogy az állat agancsára, illetőleg nyakára villanypásztor zsinór van rátekeredve, ráadásul a kábel itt még nem ért véget; 100-150 méter hosszan kanyargott tovább a vad mögött.

Ilyen világoskék színű villanypásztor zsinórt a helyi gazdák nem használnak – mondta el lapunknak Tóth József. Amikor a helyszínre értünk, láttuk, hogy a bika kába. Miután felmértem a helyzetét és észrevettem a kábelt, egyből arra gondoltam, hogy ez azért lehet, mert megüthette az áram – fűzte hozzá a gazdálkodó. Gyanúját a helyi vadásztársaság időközben megérkező tagjai is megerősítették, akik azonnal hívták az állatorvost. Miután a doktor megérkezett, altatólövedékkel kábították el a szarvast, levették a rágabalyodott kábelrengeteget és egy utánfutóra téve kivitték a faluból.

A vad útközben magához tért és leficánkolt a járműről. Ekkor már nem tudták volna visszatenni a futóra, ezért újabb altatólövedéket adtak neki és bő két órát vártak, mire magához tért. Ekkor a gazdálkodó fia és annak barátja hűtőtáskában vizet hozott egy közeli ciszternából az állat számára, aki kétszer is kiitta a szokatlan itató tartalmát. Ezek után felállt és elindult a közeli erdő felé…

Minden évben találunk villanypásztor miatt elpusztult vadat – szarvast, vagy őzet – aratás után. Egy szomszéd társaságnál 3 bikát találtak, amelyek a kábel miatt pusztultak el – mondta el lapunknak Takács Pál, a Szép Zala Vadásztársaság elnöke, aki hangsúlyozta: példaértékű az a hozzáállás, ahogyan a helyi gazdálkodó segítségünkre volt a bika megmentésében, ugyanis egy nagyon ígéretes 9-10 kiló közötti agancssúlyú vadról van szó. Sajnálatos módon a gazdálkodók többsége nem így tett volna…

Forrás: HuntingPress