Elment Meran Ferenc, a világszerte ismert afrikai fehér vadász.

Élete a vadászatról szólt, ősei a vadászatnak éltek. Az 1500-as években Lamberg Kristóf országos fővadászmester volt Magyarországon, Habsburg János főherceg a magyarok József nádorának volt a testvére, és neki köszönhetjük a vadászöltözetet. Lamberg Ferenc a 19. század nagyhírű vadászfestője is a családhoz tartozott, nagyapja a zergelövés világrekordere. Vadászpályája három galamb elejtésével kezdődött, ezt a pályát édesapja felügyeletével a birtokon dolgozó erdész-vadászok közreműködésével sajátította el. Megtanult mindent, amit egy hivatásos vadásznak tudnia kell.

1945-ben a történelem vihara kifújta a család talpa alól a birtokot, ekkor a Természettudományi Múzeumhoz szegődött preparátornak, és közben ott volt Homoki-Nagy István kis-balatoni filmjének forgatásán, mint a stáb egyik szakmai tagja.

1948-ban nemcsak birtokot, hanem hazát is vesztett, ahová több mint negyven éven át nem térhetett vissza. Ezután az USA-ban vadász, majd Európába visszatérve a belga király alpesi vadgazdaságának fővadásza.

1961-ben újra kontinenst vált, Afrikába megy hivatásos fehér vadásznak. Több, mint húsz éven át „white hunter”-kodik, az évtizedek alatt a világ minden tájáról érkező vendégvadászok Meran Ferencet keresik, hogy legyen a kísérőjük. Évi kilenc-tíz hónapot tölt szafarizással, az 1964/65-ös magyar expedíciónak is ő a vezetője. Fehér vadászként Afrika öt legveszélyesebb vadjából 400 bivalyt, 120 elefántot, 75 párducot, 50 oroszlánt és 5 orrszarvút lövet vendégeivel. Százhúsz esetben kellett néger fegyverhordozójával ezeket a sebzett nagyvadfajokat utánkeresnie. Saját maga 22 elefántot, 24 bivalyt, 5 oroszlánt, 12 párducot és 2 orrszarvút lőtt.

A Hivatásos Vadászok Nemzetközi Szövetsége (IPHA) és az afrikai hivatásos vadászok szervezetének is elnökségi tagja volt, az ő szakmai hozzájárulása nélkül hivatásos vadász Afrikában nem kapott működési engedélyt. Afrikai évtizedei alatt emberi és szakmai társa volt dr. Nagy Endrének. Afrika után Ausztriába hívják, ahol egy reprezentatív vadgazdaság vezetője lesz, amelyet néhány évvel ezelőtti nyugdíjazásáig irányított, ezen a területen sok magyar is vadászott. Rendkívüli rajztehetséggel bírt, ennek kiteljesedését elfoglaltsága akadályozta, de barátja, dr. Nagy Endre afrikai házát az ő faliképei díszítették. A balatonedericsi afrikai gyűjteményben is ott vannak munkái.

Ez év augusztus 15-én lett volna kilencven éves, ennek megünneplését a Teremtő már nem adta meg számára. Végakarata arról szól, hogy hamvainak egy részét Afrikában dr. Nagy Endre mellé, a másik felét csákberényi szülőhelyén helyezzék nyugalomra.

Emlékét kegyelettel megőrizzük.

Forrás: HuntingPress