Vadászként ejtett már el 18,5 centis agyarú vadkant is, ám a preparátorok idei Európa Bajnokságán ettől is értékesebb trófea jutott neki: mester kategóriában ezüstérmet szerzett, s munkatársai csapatban szereztek helyezéseket.
A pásztói Adorján Krisztián családi házuk alagsorában kezdett vaddisznók, rókák, őzek preparálásába, egy éve azonban már egy ipari üzemben hét munkatársával “öltözteti” a hazai és az afrikai nagyvadakat.
A családi háza műhelyében elért sikerei ösztökélték arra a fiatal preparátort, Adorján Krisztiánt, hogy üzlettársával, Bengyik Károllyal egy nagy vállalkozásba fogjon. A pásztói, egykori Mechanika Művek egyik csarnokában ma már negyven vadat preparálnak havonta, a megbízóik pedig nem csupán a környékbeli erdőkben sikeres vadászok, de olyan hazánkfiai is, akik megengedhetnek maguknak afrikai vadászatokat. Sőt, szép számmal kapnak feladatot egy neves dán preparátor cégtől is, amelyhez viszont a világ minden tájáról érkeznek megbízások.

“Nagy fejlődés, hogy most már hét ember dolgozik nálunk a preparátumok elkészítésén” – mondja Krisztián, akit félig “felöltöztetett” őzek, impalák, vaddisznók meg varacskos disznók vesznek körül épp. A fagyasztóikban cserzésre, feldolgozásra váró állatbőrök, a csapatából van, aki zsigereléssel van elfoglalva, mások a műanyag öntőformát alakítják, vagy apró javításokkal fedik el az állat sérüléseit. Sokféle munka szükséges ahhoz, hogy egy elejtett állatot élethűen, s lehetőleg egy veszélyes vadként mutathassunk be – teszi hozzá.

S bár a vállalkozását azzal a szándékkal indította, hogy a Mátrában és a Cserhátban vadászókat ki tudja szolgálni, mostanra egyre több afrikai vad kerül a pásztói műhelyükbe: egyebek közt kafferbivalyt, impalát, krokodilt, oroszlánt és párducot is preparáltak már itt. A “fekete kontinens” gazdag állatvilága ugyanis vonzó a hazai vadászok számára is, és annak költségeit mind többen tudják megfizetni. A szép trófeára pedig igény mutatkozik, hisz – avat be a preparátor – a vadász szeret az általa elejtett trófeára tekinteni. Olyankor ugyanis felidézi az elejtéshez kapcsolódó emlékeket – teszi hozzá Krisztián, aki maga is vadászik. Igaz, erre a hobbira kevés ideje jut, de ejtett már el 18,5 centis agyarú vadkant is. A legbüszkébb mégis arra a trófeájára, mellyel a tavaszon Olaszországban, a preparátorok Európa Bajnokságán ezüstérmet szerzett a mester kategóriában.

A műhelyének egyik erőssége (s a preparátor-csapat egyetlen hölgytagja), a Gödöllőn vadgazdaként végzett Szanyi Veronika, aki Bengyik Károllyal a közös alkotás kategóriában kafferbivalyukkal piros szalagot, vagyis ezüstérmet szerzett, s más alkotásaikkal meg további három sárga szalagot, vagyis három EB-bronzot érdemelt ki. Saját eredményét is beleértve Krisztián szerényen ezt úgy kommentálta, jók voltak, de látják, hogy még hová kellene fejlődniük.

Forrás: Híradó