A VIII. Országos Vadgasztronómia Fesztivált és a XXII. Fejér Megyei Vadásznapot rendezte a VADEX Soponyán


Mintegy harminc különböző rendezvény, attrakció, verseny és bemutató zajlott szeptember 6-án, az ökocentrum területén.
A főzőverseny résztvevői kora reggel elfoglalták a bázisaikat, majd fél hétkor sor került a húsok kisorsolására. Föllobbantak a tüzek és hozzáfogtak a boszorkánykonyhák séfjei az alapok, a fűszerkeverékek és húsrendek összeállításához.
A közeli lőtéren nyolc órakor kezdődött a Fácános Kupa koronglövő verseny, amely hazánk első számú ilyen rendezvénye.
Néhány kilométerrel északra rendezték a Retriever Egyesület nemzetközi munkakutya és után kereső versenyét. A megmérettetés iránt oly’ nagy volt az érdeklődés, hogy a szervezők kénytelenek voltak a nevezést ötvennél limitálni. A hírek szerint a versenybírók egyike egyenesen Angliából érkezett, a királyi vadászkutya falka tisztje személyében.
Az ökocentrum épületében országosan ismert preparátorok mutatkoztak be munkáikkal.


A vadászház mögötti akadálypályán pedig a Volkswagen tartott bemutatót és Amarok terepjáróival tesztvezetést.
A „küzdőteret” kirakodóvásár övezte, ahol a kerámiától a mézig és a vádaszati cikkekig minden megtalálható volt. 


A főzőtér és a vadászház közötti területen trófea-bemutatót rendeztek be a vadásztársaságok számára.


Idén is megtöltötték alapanyaggal az óriásbográcsot, s két kukta kavarta a tartalmát. A főzőversenyre mintegy 300 résztvevő nevezett, hogy elnyerje a vadételek mestere címet és a vadgasztronómia nagydíjat.
Az érkező vendégeket a Székesfehérvári Helyőrség Zenekara és a Lö-Fan Majorett együttes szórakoztatta, majd sorkerült a fesztivál ünnepélyes megnyitójára.   


Az alaphangulatot a Bakony Vadászkürt Egyesület adta meg a vadászhimnusz intonálásával. Az ünnepélyes megnyitó elnökségében helyet foglalt Béndek József, Soponya község polgármestere, Pechtol Lajos, a OMVK Fejér megyei titkára, Fűrész Attila, a szervezet Fejér megyei elnöke, Jámbor László, az Országos Vadászkamara elnöke, Majoros Gábor, a VADEX ZRT vezérigazgatója, Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára, L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Simon László, Fejér megyei kormánymegbízott, valamint Varga Gábor országgyűlési képviselő.
Először Majoros Gábor vezérigazgató lépett a mikrofonhoz.


A vezérigazgató utalt az elődökre, és invitálta a jelenlévőket a legújabb attrakcióra, a Muzsikál az erdő őszi, Fejér megyei bemutatkozására. A Nógrádból indult rendezvénysorozat Kecskemét után itt is rajongókat szerezhet szeptember 27-én.


A szerény méretekben indult fesztivál tavaly már ötezer vendéget fogadott, s időközben nemzetközivé lett.
Majoros Gábor hangsúlyozta, hogy a társaság számára a vadhúsfogyasztás népszerűsítése elkötelezettség, a négy évtizede működő vadfeldolgozó üzem, a kereskedelmi tapasztalatok erre predesztinálják őket. Ennek feltételeit a teljes vertikum teremti meg a vadtenyésztéstől a vadásztatáson át a vadfeldolgozásig. Termékeik hungarikumokként világszerte elismertek – érzékeltette a vezérigazgató.

Arról is tájékoztatta a hallgatóságot, hogy a közeljövőben nyílik meg az első speciális Natura üzletük Székesfehérváron, amelyben erdei termékeket fognak árusítani.  Ez a bolt egy, a későbbiekben az egész Kárpát-medencében kiépítendő hálózat első egysége lesz.

A törvények gazdálkodókat akadályozó bürokratikus elemeit meg kell szüntetni

Majoros Gábor vezérigazgatót követően Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke köszöntötte a megjelenteket.


Az elnök jelezte, a kamara elnöksége kijelölte a következő négy év legfontosabb feladatait. Ezek közül a legfontosabbnak azt tekinti, hogy szeretnének gyümölcsöző kapcsolatot kialakítani minden olyan szervezettel, amelynek valamilyen köze van a vadászathoz és a vadgazdálkodáshoz. Ezek között stratégiai partnernek tekintik a Földművelésügyi Minisztériumot, a Nemzeti Agrárkamarát, az Országos Erdészeti Egyesületet. Szeretnék a korábbiaknál szorosabbra fűzni a kapcsolatot a 22 állami erdőgazdasággal.
Ezután Fűrész Attila, az OMVK Fejér megyei elnöke kapott szót.


Hangsúlyozta, hogy az a cél lebeg a szervezők szeme előtt, hogy minél nagyobb tömegekkel ismertessék és szerettessék meg a vadászatot. Ennek a célnak az érdekében igyekeznek a vadásznapijaikat más-más településre szervezni, együttműködve más rendezvényekkel.
Ezt követően Bitay Márton államtitkár lépett a mikrofonhoz. 


Először a vadhússal kapcsolatban fejtette ki álláspontját. Hangsúlyozta, hogy prémiumkategóriás élelmiszer, amelynek ára napjainkban már nem tekinthető magasnak. Ugyanakkor igazi biotermék, választékbővítő különlegesség. Megújítható erőforrásnak tekintendő, amelynek a vidéki munkahelyteremtésben is nagy jelentősége van. Szeretnék bővíteni a vadhús feldolgozást, a balföldi és külföldi értékesítést egyaránt. Növelni szándékoznak a vadhúsfeldolgozók kapacitását, sőt új üzem létesítése is számításba jöhet. A cél az, hogy a szőrben-bőrben export helyett minél magasabb feldolgozottságú árut juttassanak piacra. A külföldi értékesítő hálózat kiépült, de a hazai lakosok asztalára is kerüljön több vadhús, ezért hazai üzlethálózatot is létre kell hozni. Felhívta a 22 erdőgazdaságot, hogy csatlakozzon a VADEX vezérigazgatója által említett Natura üzlethez.

Rámutatott, hogy hazánkban csak a fele az egy főre eső európai vadhúsfogyasztásnak: 0,4 kg.
Az államtitkár kifejtette, hogy a korábbiakhoz képest jelentős változások várhatóak az erdőgazdaságok szakmai irányításában, többek között közvetlenebb és egységesebb lesz. Az egységes elvek az agrárium valamennyi ágazatára érvényesek lesznek.
Ehhez kapcsolódóan érzékeltette, hogy a természetvédelmi törvény, az erdőtörvény és a vadászati törvény összehangolása szükséges, ezeknek a szabályoknak egymásra kell épülniük, egymást látniuk kell. A gazdálkodókat akadályozó bürokratikus elemeket meg kell szüntetni.


Koncepció készül ezekről a törvényekről, amelyet társadalmi vitára fognak bocsátani. Várhatóan 2015-ben elkészülhet a normaszöveg, és még abban az évben az Országgyűlés elé kerülhet.
Emlékeztetett, hogy a magánerdő-gazdálkodók is szorgalmazták a törvények újrarendezését, egyfajta kódex formájában. Hasonló javaslat érkezett az agrárkamarától is.
A jogszabályokon túl, a vadászat elismertségével kapcsolatban is sok teendő van – emelte ki az államtitkár. – Becsületes vadászok képesek a vadászat becsületét a megfelelő helyre emelni. A vadászatot nem ismerő bértollnokok hatását így lehet a leghatásosabban visszaszorítani.
Az államtitkár ezennel megnyitotta a fesztivált, majd felkötötte a tulajdonosi joggyakorló Földművelésügyi Minisztérium szalagját a VADEX ZRT zászlajára.

Forrás: ForestPress