Mezőberény adott otthont az immáron huszonnegyedik Békés Megyei Vadásznapnak. A sok ezer érdeklődő előtt megtartott szombati rendezvényen változatos programok sorával várták a résztvevőket.

Már a program megnyitója előtt is óriási tömeg volt jelen az eseménynek helyet adó mezőberényi ligetben. A bejárat előtt vadászkutya-bemutató fogadta az érkezőket, míg a helyszínen számos bográcsban rotyogtak a vadpörköltek. A Madarak házában Kun Edit festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás, illetve vadásztrófeákat is megtekinthettek a látogatók. Az alkotó tárlatán Bránya János, a Békés Megyei Vadászszövetség ellenőrző bizottságának elnöke mondott köszöntőt.

A vadásznap hivatalos megnyitóján Siklósi István, Mezőberény polgármestere hangsúlyozta, a rendezvény lehetőséget biztosít a kapcsolatépítésére, Mezőberény bemutatkozására, illetve nem mellékesen kikapcsolódási lehetőséget nyújt a vadászok, illetve a vadászat iránti érdeklődők számára.

Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott kiemelte: nincs még egy nemzet a világon, amelynek olyan mélyen beleívódott volna a gyökereibe, a hagyományaiba a vadászat, mint a magyar.

— A magyar vadászat egyet jelent a természet szeretetével, a vad tiszteletével, magas színvonalú vadgazdálkodással, ami a jelenlegi vadászati rendszernek és a számtalan elhivatott vadásznak, vadgazdálkodási szakembernek köszönhető — fogalmazott. Hozzátette, Békés megyéről általában elmondható, hogy apróvadas jellegű. Kiváló a fácán, a mezei nyúl és a nagyvadak közül az őz, illetve a dám állománya. Az országos apróvad-állomány egyötöde megyénkben található, aminek köszönhetően a terítékek száma is magas.

— Beszédes az a közel 100 ezres mezeinyúl- és fácán-törzsállomány, amely megyénkben található, de az őzek száma is megközelíti a negyvenezret — fűzte tovább a gondolatot a kormánymegbízott. — Külön dicséretes és a jó vadgazdálkodást mutatja, hogy az elmúlt években valamennyi vadfaj állományának létszáma emelkedett Békésben. Mindez elképzelhetetlen a vadászok, a szakemberek lelkiismeretes munkája nélkül. A megyében 186 teljes munkaidőben dolgozó hivatásos vadász ténykedik jelenleg.
Míg tavaly 9.164 őz, 1.108 vaddisznó, 29.093 nyúl, 66.439 fácán került terítékre, idén a tervezett teríték 11.277 őz, 1.566 vaddisznó, 37.300 nyúl és 86.970 fácán.

— A szignifikáns növekedés együtt jár a minőség emelkedésével is — ecsetelte Gajda Róbert. — Példaként jól mutatnak a vadászati hatóság által elvégzett trófeabírálati eredmények, büszkék lehetünk arra, hogy az érmes minősítésű trófeák mennyisége országos viszonylatban megyénkben a legmagasabb, és ilyen mennyiségű érmes agancs megyénkben sem került terítékre korábban.

Hrabovszki János, a Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Békés Megyei Területi Szervezete és a megyei vadászszövetség elnöke több szempontból is elemezte érdekképviseleti munkájukat. Külön szólt arról, hogy a vadászhölgyek számára létrehozták a Diana Vadászklubot.

Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára elmondta, várhatóan 2015-ben kerül az országgyűlés elé az új vadászati törvény tervezete, amelyet a természetvédelmi és az erdészeti törvénnyel együtt tárgyalnak majd a képviselők. Felhívta a figyelmet arra, hogy összegyűjtötték a vadászok, vadásztársaságok állásfoglalását is a kérdésben, amelyet eljuttattak a szakminisztériumnak. Az eseményen negyven új vadász tett fogadalmat, a jelenlévők egyebek mellett megtekinthették a Magyar Solymász Egyesület bemutatóját, megtartották a koronglövő bajnokság megyei döntőjét és számos kulturális program is szórakoztatta a részvevőket.

További képek itt!


Forrás: Beol