Húsz ország mintegy 140 tigrisszakértője és kormányzati tisztviselője gyűlt össze Banglades fővárosában, Dhakában vasárnap, hogy áttekintse ama ambiciózus tervet, amelynek célja 2022-re megduplázni a vadon élő nagymacskák egyedszámát.


Az országok – köztük ama 13, ahol még természetes környezetükben megtalálhatóak a nagymacskák – egy 2010-es szentpétervári találkozón egyeztek meg arról, hogy a kritikusan veszélyeztetett faj egyedszámát megduplázzák.

A szakemberek szerint az állatok egyedszáma az egy évszázaddal ezelőtti 100 ezer példányról 2010-re 3200-ra zuhant. Azóta viszont az orvvadászat kritikus szintet ért el és a vadon élő tigrisek legsúlyosabb fenyegető tényezőjévé lépett elő.

A TRAFFIC nemzetközi természetvédelmi szervezet statisztikái szerint, 2000 januárja és 2014 áprilisa között legalább 1590 tigrist ejtettek el, ez hetente átlagosan két egyed. A szakemberek ennek ellenére beszámoltak némi előrelépésről a szentpétervári csúcstalálkozó óta, többek között kiemelték, hogy a macskáknak ma még otthont adó országokban a vadon élő populációk egyedszáma nőtt.

Andrej Kuslin, a Globális Tigriskezdeményezés programvezetője elmondta, némi emelkedést figyeltek meg a tigrisek egyedszámában olyan fontos országokban, mint India, Nepál és Oroszország.

Banglades miniszterelnöke, Sheikh Hasina nyitotta meg a konferenciát, kiemelve, hogy a nagymacskák védelméért tett erőfeszítések fordulópontot értek el. Saját kormányát azonban hazai és külföldi szakemberek támadják, miután óriási, széntüzeléses erőművet építenek fel a Sundarbans mangroveerdők határán, amely az egyik legnagyobb tigrispopuláció otthona.
A helyi szakemberek attól tartanak, hogy az 1320 megawatt teljesítményű, még épülő erőmű beszennyezi majd a világ legnagyobb mangroveerdejének vizét, veszélyeztetve törékeny biodiverzitását és tigrispopulációját. Banglades szerint mintegy 440 bengáli tigris él a Sundarbans régióban. A helyi szakemberek viszont úgy vélik, az egyedszám kevesebb, mint 200.

Kuslin elmondta, a konferencián a 13 „tigrisnemzet” a várakozások szerint megegyezik abban, hogy 2016-ra pontos felmérést készít vadon élő tigrispopulációiról. A 13 tigrisnemzet: Banglades, Bhután, Kína, Kambodzsa, India, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, Nepál, Oroszország, Thaiföld és Vietnam.

A Nemzetközi Természetvédelmi Unió listáján a nagymacska kritikusan veszélyeztetettként szerepel. Az orvvadászat, élőhelyének felszabdalódása és az illegális vadkereskedelem felelős a hanyatló egyedszámokért.

A konferencia kedden zárul a Dhaka-deklarációval, amely rögzíti majd a következő nyolc esztendőre előirányozott terveket.

Forrás: Hiradó