Az amazonasi esőerdő megóvásában játszott kulcsszerepe ellenére Brazília nem fogja támogatni azt az erdőirtás elleni globális kezdeményezést, amelyet a kedden kezdődő ENSZ-klímacsúcson készülnek bejelenteni, mert a dél-amerikai országot állítása szerint kihagyták a nyilatkozat előkészítéséből.
Az ENSZ illetékese vitatja Brazília állítását.
Izabella Teixeira brazil környezetügyi miniszter szerint hazáját "nem hívták meg a nyilatkozatot előkészítő munkálatokba". Azt mondta, a szöveg másolatát juttatták el hozzájuk és arra kérték őket, hogy támogassák a deklarációt anélkül, hogy lehetőséget kaptak volna bármilyen változtatás kezdeményezésére.
Charles McNeill, az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) környezetügyi tanácsadója szerint azonban "voltak megkeresések a brazil kormány irányába, ám nem érkezett válasz". "Nem állt szándékunkban kizárni Brazíliát" – hangsúlyozta McNeill, mondván, hogy a régió legfontosabb országáról lévén szó, minden olyan erőfeszítés, amelynek Brazília részese, sokkal erőteljesebb és hatásosabb.

Az erdőirtás elleni nyilatkozatot, amelyet egyelőre nem hoztak nyilvánosságra, várhatóan számos ország, vállalat és jelentős környezetvédelmi csoport is támogatni fogja a New York-i klímacsúcson. Teixeira szerint kormánya amiatt aggódik, hogy a nyilatkozat esetleg ütközik a brazil törvényekkel, amelyek lehetővé teszik az ellenőrzött keretek között zajló fakitermelést az amazonasi és más erdőterületeken is.
"Különbség van a legális és az illegális erdőirtás között. A mi nemzeti irányelvünk az illegális fakitermelés felszámolása" – fogalmazott a környezetügyi miniszter. Mint hangsúlyozta, Brazília elkötelezett az amazonasi esőerdő megóvása iránt. A terület meghatározó szerepet játszik a klímaváltozásban, mivel a növekvő fák elnyelik az üvegházhatású szén-dioxidot, majd rothadásuk, elégetésük során visszaengedik azt a légkörbe.
A 2009 decemberében megrendezett és kudarcba fulladt koppenhágai klímacsúcsot követően Brazília, amely a világ hatodik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, önként vállalta, hogy majdnem 40 százalékkal csökkenti kibocsátásait 2020-ig, elsősorban az erdőirtás mértékének visszaszorításával, a megújuló energiaforrások előtérbe helyezésével és fenntartható mezőgazdasági termeléssel.

Forrás: MTI