Az Erdészeti Tudományos Intézet kámoni bemutató központjában rendezték azt a kétnapos erdészeti és vadászati igazságügyi szakértői konferenciát, amelyen számos előadás hangzott el a vadkárok különböző aspektusáról.


A következő előadást Sárközi Attila, a Váci Rendőrkapitányság munkatársa tartotta a nyomozóhatóság szerepéről, munkájáról.
Húsz éves szakmai tapasztalattal a háta mögött, az utóbbi néhány évben foglalkozik az orvvadászathoz és az illegális fakitermeléshez kapcsolódó bűnügyekkel. Ismeretes, hogy ezeknek a bűncselekményeknek nagy, talán a legnagyobb a latens jellege, más bűnelkövetésekhez képest. Kimondottan nagy az orvvadászat terén. Ez más bűncselekményekkel – lopás, lőfegyverrel való visszaélés – is kapcsolódik.

Az ügyek felderítése során a bizonyítás kérdése merül föl, mint megoldandó probléma. A nehézségek már a felderítés során kezdődnek, mert az elkövetőkkel szemben lépéshátrányban vannak. Nagyon fontos, hogy a területen mozgó nyomozó ne csak az ide vonatkozó jogszabályokkal legyen tisztában, hanem érezze magát otthon az erdőben, sőt, lehetőleg legyen gyakorló vadász. Ezen túlmenően, ápoljon jó kapcsolatot a területen dolgozó szakszemélyzettel, lehetőleg napi szinten.       
A következő lépés a felderített ügyek bizonyítása. Arra gondoltak, hogy tudományos alapokra helyezve igyekeznek a bizonyítást megerősíteni.
2013-ban tartottak egy konferenciát az Ipoly Erdő Zrt Váci Erdészeténél ebben a témában. Ezen sikerült kidolgozni egy módszert, amelynek segítségével a DNS-minták alapján bizonyítani lehet a bűnjelek származását.
A gyakorlatban csak olyan faanyagmintát érdemes venni, amelynek a származásáról, útjáról meg vannak győződve. A mintavételre kiképzett munkatársak a tuskóból kiveszik a mintát, s ennél a folyamatnál legyen jelen szakszemélyzet, aki ismeri a területet, a fafajokat stb. A szakszerűen csomagolt mintákat eljuttatják az ERTI-hez a vizsgálatok elvégzésére.
Az előadó csak pozitív eredményekről számolt be, tehát a módszer működik a gyakorlatban.
Álláspontja szerint fontos, hogy az ország más területein is megismerjék ezt a bizonyítási módszert.
Várják a vadorzás területén végezhető vizsgálatok alapját képező kutatási eredményeket is – tette hozzá a nyomozó.

Forrás: ForestPress