Az erdei szalonka monitoring program első szakasza (2009-2014) idén májusban lezárásra került. Ennek megfelelően az idei őszi vonulás megfigyelése és dokumentálása nem indult el.

A kutatóintézetek részéről ugyan volt igény az őszi szinkronszámlálásra, de tekintettel, hogy a programban szereplő vadászatra jogosultak részére a megyei vadászati hatóság által kiadott határozatok nagy része ez év májusáig volt érvényes, illetve az OMVV-vel kötött megállapodások is ebben az évben jártak le, az országos koordinátorok úgy döntöttek, hogy a programnak ez a szakasza befejezésre kerül.

Kellő ismeret és rengeteg adat gyűlt össze – melyet a döntéshozók is minden évben megkaptak – ahhoz, hogy a 2009-ben kitűzött cél, az erdei szalonka tavaszi vadászatára vonatkozó derogáció, a szakirányításért felelős minisztérium számára tudományosan is alátámasztott érvekkel is védhető legyen.

Az érdekképviselet és a résztvevő vadászatra jogosultak a vállalt feladataikat elvégezték, a programba bevont kutatóintézetek kiértékelték a beérkezett adatokat, melyből igazoltnak látszik a Madárvédelmi Irányelv által előírt tavaszi vadászatra vonatkozó derogációs kritérium.
A következő feladat a vadászatért és természetvédelemért felelős minisztériumon keresztül az Európai Unió döntéshozatali szervénél az elmúlt hat év erőfeszítéseinek érvényre juttatása, az erdei szalonka tavaszi vadászati lehetőségének megteremtése a magyar vadászok számára.

Ezzel együtt nincsenek illúziók, pontosan ismert a vonatkozó irányelv, mely értelmében valamilyen monitoringra a jövőben is szükség lesz.

Erre vonatkozóan még ebben az évben, az első szakaszban kidolgozott módszer alapján egy újabb programot tervez az Országos Magyar Vadászati Védegylet, melyet a következő év elején valamennyi érdeklődő vadászatra jogosult számára megnyitnak.

Az ezzel kapcsolatos előkészítő munka is elindult, melyekről folyamatosan tájékoztatjuk az érdeklődőket és a vadásztársadalmat.

Forrás: OMVK Borsod Megye