szarvasgomba vadászatTegnap rendezték hazánk első szarvasgomba majálisát Üllőn. Az ízletes csemegét bárki megkóstolhatta a délelőtti rendezvényen. A különleges fűszerként használt finomság kilója elérheti a 80 ezer forintot, míg a perigordié a 200 ezret is. Gyűjtésük egyáltalán nem veszélytelen, ha nem vigyázunk, akkor akár az ujjaink is bánhtaják a disznóval való szarvasgomba vadászatot. – Sokan tűnhet a kilónkénti ára, de tudni kell, hogy igazán különleges zamatot, aromát kölcsönöz az ételnek – mondta lapunknak Brandt Sára, a Magyar Szarvasgombász Szövetség elnöke, aki szeretné elérni, hogy ne ritkuljanak a gomba természetes élőhelyei.
– Az érdeklődök megtekinthetnek egy mesterséges szarvasgomba-ültetvényt. Ennek az a lényege, hogy egy tölgyfa vagy mogyoróbokor gyökérzete összefonódik a gombával, a csemeték pedig egy konténerben növekszenek. Persze konyhaművészeti csodákat is kóstolhatnak, így fehér szarvasgombás hidegtálat, amit leginkább húsokhoz fogyasztanak, illetve homoki szarvasgombát, amit különleges édes íze miatt desszertekhez ajánlanak. Mivel az utóbbi főleg a környékünkön terem, igazi hungarikumnak tekinthető – tudtuk meg.
Többek között a borsos eladási ár miatt egyre többen kezdenek kutatásba az erdőkben, de nagyon nehéz „segítőtárs” nélkül. Korábban a malacokat használták erre a célra, nem is kellett őket idomítani, egyszerűen imádja a drága gombát. Igaz, el kellett venni tőlük, mert felfalták volna. Sokáig arról lehetett megismerni a gombászokat, hogy hiányzott pár ujjuk, amit a disznóval folytatott dulakodásban vesztettek el. A kutyák hasznosabbak, bár őket tanítani kell. Először az eb kedvenc finomságát kell a földbe rejteni, majd idővel a gomba is mellé kerül, így fokozatosan megtanulja mit kell keresnie.

Forrás: Borsonline