Enyhíthetnek a medvevadászati tilalomról szóló jogszabályon Székelyföld több településén.

Az utóbbi két hónapban csaknem húsz medvetámadás történt Hargita és Kovászna megyében – az áldozatokat a földeken támadta meg az állat. Az is előfordult, hogy a falvak utcáira is bemerészkedett a barnamedve.
Kovászna megyében néhány hete támadt emberre barnamedve, két kézdikővári férfit életveszélyesen sebesített meg. A román környezetvédelmi miniszter szerint az élőhely változása miatt szorultak ki az erdőből a nagyvadak.

– Szakértői csoport dolgozik rajta, úgy nevezzük, hogy medvecsomag, ami az erdőgazdálkodástól a legeltetésig, a vadgazdálkodásig minden témában nagyon precíz, pontos szabályzatot hoz azért, hogy tényleg a medvék az élőhelyeiket úgy tudják tekinteni, mint egy biztonságpont, és természetesen együtt élve azokkal az emberi munkálatokkal, amelyek normálisak. Az a baj,hogy most itt teljesen szétesett rendszer van és a medvék lekerültek az erdőtestek alá – mondta Korodi Attila környezetvédelmi miniszter.

Hargita megye tanácselnöke újratárgyalná a barnamedve kilövésére kötött uniós különmegállapodást, Brüsszel a vadászidényben 37 medve elejtését engedélyezi. Borboly Csaba szétválasztaná a védett és az emberre veszélyes vadak kilövési kvótáját.
A szupervédettség miatt túlszaporulat alakult ki. Már háromszor annyi medve él ebben a térségben, mint amennyit elbír a természet, ezért kényszerből bejönnek a városba, a falvakba. Itt nőnek fel, nem félnek az embertől, sőt ezért támadják meg. Még pár hónap és bejönnek a házainkba is, hogyha nem lesz hatékony fellépés – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Romániában akár 10-15 ezer eurót is fizetnek külföldi vadászok egy barnamedve kilövéséért, a sportvadászat azonban már nem elég a medvepopuláció szaporulatának szabályozására.

Forrás: MNO