Különleges kilátótorony építését kezdte meg a Pilisi Parkerdő Zrt. a piliscsabai Nagy-Kopasz nevű csúcson - tudta meg az InfoRádió az erdőgazdaság szóvivőjétől.


Piliscsabától északra, egy Nagy-Kopasz nevű hegyen kezdett kilátó építésébe a Pilisi Parkerdő Zrt - mondta az InfoRádiónak Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője. Hozzátette, hamarosan befejeződik a Pilis-tetői kilátó építése, amelyet október végén adunk át a nagyközönségnek, és ezzel párhuzamosan épül már az új, fából készülő építmény.

Az érdekessége ennek az építménynek, ami 11,5 méter magas lesz, hogy egy ismert játékot formáz, méghozzá a jenga-tornyot. Ennek a lényege, hogy különböző hasábokból áll össze maga a kilátó. Ez nemcsak egy játék, hanem egy nagyon letisztult formákat alkalmazó építészeti mód. Ezt fogja utánozni az új kilátó is a Piliscsaba fölötti Nagy-Kopaszon - mondta a szóvivő.

"Az építési munkálatokat a helyszín előkészítésével 2014 októberében megkezdtük, először a helyszínre való kijutást, a kilátóhoz vezető útszakaszokat kell rendbe tenni, és utána kezdődik el a konkrét építési munka. Bízunk benne, hogy 2015 nyarára elkészülhet a kilátó, amit akkor át is tudunk majd adni" - fogalmazott.

Lomniczi Gergely úgy fogalmazott, hogy a Pilisvörösvári Kopárok térségében nincs még ilyen kilátópont, tehát a vörösvári-medencére egy eddig nem ismert panorámát lehet majd megcsodálni.

Tájékoztatása szerint a beruházás költségvetése még változhat, hiszen pályázati forrást is próbálnak bevonni, ennek megfelelően pihenőhelyet is kialakítanak, és saját forrást is hozzáadnak az építéshez. Nagyjából 20 millió forint az építés költsége.

A Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője kiemelte: fontos különbséget tenni két helyszín között, hiszen Nagy-Kopasznak hívják a budai hegység legmagasabb csúcsát is, ami Nagykovácsi-Páty-Telki-Budakeszi térségében fekszik. Az új helyszín pedig a Pilisvörösvári Kopárok térségében, Piliscsaba mellett található, egy szintén Nagy-Kopasz nevű, de alacsonyabb hegycsúcsról van szó, de a vörösvári-medencére erről a pontról is nagyon szép kilátás nyílik majd - tette hozzá.

Forrás: Inforádió