Bemutatkozott a nagyközönségnek Falco, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) parlagisas-védelmi LIFE-programjának keresőkutyája – írja közleményében az MME. A különleges kiképzés után munkába állított eb számos sikeres felderítést tudhat maga mögött.

Az MME és partnerei 2012 és 2016 között valósítják meg „A parlagi sas védelme Magyarországon” című LIFE pályázatot. A 75 százalékban uniós támogatású, több mint 600 millió forint összköltségű projekt egyik fő célja kontinensünk egyik legjelentősebb ragadozómadár-mérgezési problémájának visszaszorítása.

A projekt egyik legkülönlegesebb, Közép-Európában egyedülálló résztvevője Falco, a keresőkutya. Feladata a mérgezés és egyéb bűncselekmény áldozatául esett madarak tetemeinek és a mérgezett csalétkek felkutatása, illetve a projektben partnerként együttműködő Nemzeti Nyomozó Iroda speciális nyomozócsoportjának segítése.

Falco – miután az Országos Rendőr-főkapitányság Dunakeszi Oktatási Központjában túlesett a négy hónapos speciális kiképzésén, – már bő egy éve van szolgálatban, de az eredményesebb nyomozati munka érdekében mindeddig nem mutatkozott be a nagyközönség előtt, munkájáról csak szűkösen mért információkkal szolgált az MME és a rendőrség.

Ez a hallgatás tört most meg egy sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatón, hogy a média közvetítésével az ország lakossága is megismerhesse Falcot és az elmúlt egy évben elért eredményeit:

- 11 megyében végzett több mint 160 terepi keresés és részvétel egy házkutatásban;

- Csaknem 1000 megtett kilométer terepen;

- Összességében 843 fellelt elpusztult állat és mérgezett csalétek, amelyek közül 61 egyértelműen bűncselekményhez kötődik, további 19 esetben pedig felmerült a bűncselekmény gyanúja;

- A fellelt tetemek és nyomok 64 madár-, emlős- (közöttük vidra, vadmacska) és hüllőfajhoz (mocsári teknős) tartoznak, amelyek közül 32 madár- és 11 emlősfaj volt mérgezés áldozata.

- A fellelt tetemek között egyaránt megtalálható volt friss, régebbi, de akár a bűncselekmény bizonyítékainak eltűntetése miatt a föld alá elásott tetem is. Így került elő például már az egyik első keresés alkalmával két mérgezett kerecsensólyom.

- Részt vett továbbá a tavaly novemberben, a Bükkben lelőtt farkas esetének felderítésében – sikeresen visszakereste a sérülten menekülő állat pihenőhelyeit, majd a meglövés helyét is.


Összességében kijelenthető, hogy Falco már eddigi munkájával és eredményeivel is érezhetően csökkentette a mérgezéses esetek számát, illetve hozzájárult több nyomozás sikeres elindításához és lezárásához is.

Sikeres vádemelést követően jelenleg két ilyen ügyben is bírósági ítéletre várnak a vádlottak, amely ítéletek remélhetőleg majd elrettentő példát is jelentenek.

Forrás: MME