A Szerepi Túzokvédő Földtulajdonosi Vadásztársaság az országban az egyetlen amely a nevében is viseli a „túzok” nevet, és mivel az idei esztendő a „Túzok éve”, a társaság elhatározta, hogy megrendezi az úgynevezett „Túzoknapot”.
Eredetileg egy vadászati kiállítás volt a terv a helyi iskolás gyermekek bevonásával a programba, illetve fontos szempont volt még szabadtéri programokkal a természetvédelem népszerűsítése is. A tervezett rendezvény közben „kinőtte megát” és két napos ünneppé bővült.

A Diana Vadászhölgy Klub Hajdú-Bihar megyei szervezete segítőkész tagjaival már szeptember 18-án délután elkezdődött a kiállítás berendezése. A Szerepi Általános Iskolában mintegy 100 darab trófeából kapott helyet. E mellett a Sárrétre jellemző nádas, vízi élőhely növényeiből és preparált állatiból készült kiállítás volt látható, amelyben helyet kapott vadlúd, vadréce, búbos vöcsök, bölömbika, kárókatona, szárcsa, mosómedve, hód, sün és még vakond is. A másik oldalon a szántóföld, mint a tájra jellemző élőhely emlőseiből és madaraiból alakult ki egy tárlat. Összesen vagy 40 preparátum várta a nagyérdeműt, amik mellett a legszembetűnőbb helyen egy dürgő állásban lévő túzokkakas kapott helyet.

(A védett állatok preparátumai mind bizonyított származásúak, a túzok kakast a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai Túzokrezervátuma adta kölcsön a kiállítás időtartamára.)

Szeptember 19-én az iskolában tanítás lévén a gyermekek az óraközi szünetekben illetve bizonyos tanórákon megtekinthették a kiállítást. A vadásztársaság kiemelten fontos feladatának tartja a fiatalság nevelését a természet szeretetére, védelmére, ezért külön programokat rendezett számukra úgy mint túzokrajz verseny, valamint egy szellemi totó a túzokról és a természetvédelemről.

A kiállítás megnyitója 14 órakor kezdődött a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának vadászkürt együttese szignáljával.

Dezső Gyula a vadásztársaság elnöke köszöntötte a megjelenteket, utána Bodó Sándor országgyűlési képviselő megnyitója következett.

A délelőtt megtartott túzok rajzverseny eredményhirdetésével folytatódott a program. A diákok komolyan vették a felhívást; összesen 64 darab pályamunka érkezett. Az első három helyezett oklevelet és ajándékot kapott.

A szellemi totóra 87 megfejtés érkezett, ebből 7 darab volt a telitalálatos.

Az első nap a szakmaiságé volt. A következő előadásokat hallgathatták meg az érdeklődők:

- Védett természeti ritkaságaink, Gatály Natura 2000 terület bemutatása

- A Túzok és védelme a Bihari Síkon

- Természetvédelemi szemléletű gazdálkodás a Natura 2000

Az előadások alatt a kiállítást tekintették meg az érdeklődők, valamint a nemzeti park szakembereinek csapdázási bemutatóját az iskola udvarán. A látogatók késő estig érkeztek, sőt a tárlat még egész éjjel nyitva volt, mert a Szerepi Polgárőrség éjjel-nappal őrizte a azt.

Szeptember 20-án a szórakoztató, nagyobb tömeget megmozgató programok voltak soron. A helyi sportpályán íjász- és vadászkutya bemutatókkal kezdődött a nap, amelyeket nagy érdeklődéssel figyeltek a meghívottak. A bemutató után a nevezés szerint a gyermekek íjász versenye következett, mégpedig saját készítésű íjjal. A vadásztársaság biztosított szabvány nyílvesszőket, amelyeket a verseny után a balesetek megelőzésére összeszedett.

A felnőttek részére horgász célba dobó versenyt rendeztek. A távolság 40 méter, a cél egy 160 centiméter átmérőjű kör, ami koncentrikusan szűkült le 30 centiméterre. A dobásokért megfelelő pontszámok jártak, amik a helyezéseket eredményezték.

Délben a Túzoknapok résztvevőit vendégül látta a vadásztársaság egy tál őz, illetve vaddisznó pörköltre.

A helyi vadászok és a vendégek is úgy értékelték, hogy a „Túzoknap” egy jól sikerült, nagy érdeklődésre számot tartó, sok embert megmozgató rendezvény volt, amelyből érdemes lesz hagyományt alkotni.

Forrás: HuntingPress