AZ OMVK Jogi Bizottsága 2014. november 13-án ülést tartott, melynek napirendje a következő volt:

1, A vad és gépjármű összeütközéséből eredő kártérítési ügyek a Ptk. rendelkezései ismeretében, továbbá a jogszabály módosításával kapcsolatos fejlemények.
2,A vad és gépjármű összeütközésekkel, mint közlekedési balesetekkel kapcsolatos rendőrségi helyszíni eljárásokkal szemben elvárt követelmények, figyelemmel a 60/2010. (OT 34.) ORFK utasítás rendelkezéseire.
3, A vadászterületnek nem minősülő területre bejutó vadonélő állatok eltávolítására vonatkozó BM rendelet tervezete.
4, A vadásztársasági alapszabály-minta elkészítésének feladata.
5, Az OMVV Alapszabályának módosítását jelentő tervezet elkészítése.
6, Beszámoló a vadászati törvény módosításának jelenlegi állásáról.

A jogi bizottság a fenti kérdéseket megtárgyalta, és állást foglalt az alábbiak szerint:

Minden lehetséges lépést meg kell tenni a vad- és gépjármű összeütközésekből eredő kártérítések megfelelő és életszerű jogszabályi rendezése érdekében, egyeztetni kell a jogalkotókkal, mert a Ptk. kimentési lehetőséget nem biztosító szabályai az ütközésben érintett jogosultak anyagi ellehetetlenülését eredményezhetik.
Az ORFK-val egyeztetve segítségüket kell kérni ahhoz, hogy a vad-és gépjármű ütközéseknél, mint közlekedési baleseteknél a helyszínelő rendőrök fényképfelvételekkel, helyszínrajzzal, az ütközések után visszamaradó anyagdarabok rögzítésével járjanak el, mert bírósági eljárás esetén utólag a tényállást csak akkor lehet tisztázni, ha a helyszíni adatok a rendelkezésre állnak. Ezt az ORFK utasítása előírja, azonban a megyei gyakorlatok egymástól eltérőek, általában csak pársoros jegyzőkönyvet vesznek föl, mely a tényállás tisztázására alkalmatlan.
Megoldandó probléma a lakott területekre bejutó vadon élő állatok eltávolításának kérdése. Az erre vonatkozó BM rendelettervezete azonban további egyeztetéseket igényel, melyhez a Minisztérium munkatársai támogatólag álltak hozzá.
A Ptk.-ban megfogalmazott új rendelkezések alapján a Bizottság vállalta a vadásztársasági alapszabályminta elkészítését, amelyet segítő jelleggel eljutatnak majd a Védegylet területi szervezetein keresztül a tagegyesületként működő jogosultaknak.
A Védegylet Alapszabályát is - hasonlóan a vadásztársasági alapszabályokhoz- az első változásbejegyzéssel egyidejűleg, de legkésőbb 2016. március 15-ig a Bizottság elkészíti.
A Bizottság megismerte a Vadászati törvény módosításának jelenlegi állásáról szóló előterjesztést, melynek értelmében remélhetőleg 2015 őszére a Vtv. módosításának tervezetét -a Minisztérium segítő közreműködésével- a Parlament tárgyalni fogja


Dr. Székely István
az OMVK Jogi Bizottságának elnöke

Forrás: OMVK