Három nap, több mint hetven kiállító, hét nagy munkáltató, három egyetem és közel ötven képzőintézmény - csütörtökön indult az idei szegedi Pályaválasztási Kiállítás és Vásár az IH Rendezvényközpontban.

A végzős - általános és középiskolás - tanulókat, tanárokat és szülőket megszólítani hivatott pályaorientációs börze elsődleges célja, hogy bemutassa a diákságnak a leginkább piacképes szakmákat, egyúttal lehetőséget adjon a különböző magyarországi szakiskoláknak a bemutatkozásra.

A szakképzésben is van jövő. A szakképzésé a jövő - mondta nyitóbeszédében Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára. Kifejtette az elmúlt években a szakiskolások előtt is megnyílt az út a továbbtanulás felé, ugyanakkor egyre keresetebbek a szakmával (is) rendelkező fiatalok a munkaerőpiacon.

Jelenleg négyezer nyolcadikos, és körülbelül hatezer végzős középiskolás diák tanul a Csongrád megyei közoktatási intézményekben. Többségük továbbtanul, illetve továbbképzi magát, így fontosak az ehhez hasonló, az orientációt segítő pályaválasztási fórumok - erről már Juhász Tünde megyei kormánymegbízott beszélt a megnyitót követő sajtótájékoztatón.

Elmondta, az idei - immáron tizenötödik alkalommal összehívott - szakmai fórumon már nem csak iskolák, de a munka világának prominens szereplői, cégek, a leendő munkaadók is képviseltetik magukat.

A rendezvénysorozat első két napján, november 13-án és 14-én az IH-ba, novemeber 15-én a Szent-Györgyi Albert Agórában várják az érdeklődőket a szervezők.

A Diana Szakképző Iskola szintén képviseltette magát az IH Rendezvényközpontban tartott kiállításon. A fiatalok főként fegyverműszerész, fegyvermester és vadászpuskaműves képzések iránt érdeklődtek.

Forrás: Vásárhely24