Már visszatérhettek az erdőbe azok a vaddisznók, amelyeket a napokban láttak az emberek Budapest utcáin kóborolni – mondta lapunknak Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.
Az állatokat szerdán hajnalban figyelték meg először, valószínűleg hárman keveredhettek be a fővárosba.

Az állatokat szerdán hajnalban figyelték meg először, valószínűleg hárman keveredhettek be a fővárosba. Egyiküket Újpest felé látták haladni, de a százötven kilós példány többször feltűnt a Népszigeten és annak környékén is. Csütörtök éjjel a Bajcsy-Zsilinszky úton egy rendőrautó követte az állatokat. Ezt a jelenetet valaki egy autóból videóra rögzítte, és pillanatok alatt elterjedt az interneten a felvétel. A vaddisznók azonban azóta nem bukkantak fel.

Hanga Zoltán elmondta: a vaddisznók kitűnően úsznak, ezért a Dunán leúszva mehettek vissza az erdőbe, vagy pedig a főváros összefüggő ökológiai folyosóin át távozhattak. Valószínűleg ezeken a folyosókon juthattak be a belvárosba, élelmet keresni. Ilyen ökológiai folyosók találhatók az Ördög-árok völgyében, a Tabánnál és a Vérmezőnél is – tette hozzá.

Télen gyakran előfordul, hogy a vadállatok elkóborolnak a természetes élőhelyüktől. A szakemberek szerint a legveszélyesebbek az eltévedt anyadisznók. Évekkel ezelőtt egy több mint nyolcvan kilogrammos vaddisznót mentettek ki a Dunából a Petőfi hídnál. A rendőrség már csütörtökön kérte, hogy senki ne próbálja elfogni az állatokat, inkább értesítsék az állatvédőket.

Forrás: Magyar Hírlap