A NAK 12 ezer tagja érintett a vadgazdálkodásban


A Nemzeti Agrárkamara (NAK) 2015. február 12-ikén már a harmadik vadászati témájú konferenciát rendezte, a bugyi és a siófoki után ezúttal A nagyvadgazdálkodás időszerű kérdései címmel a Fehova keretein belül.
A megjelenteket Hubai Imre, a NAK alelnöke köszöntötte.



A megnyitó első szónoka Győrffy Balázs, a NAK elnöke volt.



Elöljáróban leszögezte, hogy kamarának 12 ezer olyan tagja van, aki a vadgazdálkodásban is érdekelt. Ezért is hozott létre a kamara külön osztályt ennek a gazdasági ágnak a gondozására. Fontos cél, hogy információt és szakmai támogatást nyújtsanak e téren is a tagságnak – emelte ki az elnök.
Ebben a munkában számítanak a stratégiai partnerekre is, arra törekedve, hogy az együttműködés tényleges tartalmat nyerjen. Hasonlóan lényegesnek tekintik, hogy a szakigazgatással és a törvényalkotókkal is jó kapcsolatot alakítsanak ki. Ezért is vállalnak aktív szerepet az ágazati törvények kidolgozásában. Reményét fejezte ki, hogy a megfogalmazott javaslatok az új törvényekben is visszaköszönnek majd.

Nem véletlen, hogy az előző két konferencián a vadkárral foglalkoztak, hiszen az agrárágazatnak és a vadgazdálkodásnak ez az egyik legvitatottabb területe. E téren azoknak lehet nagy szerepük, akik mindkét oldalon érintettek. A konferencia elsődleges célja az eszmecsere elindítása volt, hogy a kárbecslést megbízható módszertani és jogi háttérrel vértezzék fel.

A jelen konferencián pedig a haszonvad-fajokkal foglalkozó előadásokon kívül egy dúvad, az aranysakál is reflektorfénybe kerül, hiszen ez is egy olyan téma, amivel kapcsolatban gyakorlati válaszokat kell megfogalmazni – zárta megnyitóját a NAK elnöke.

Forrás: ForestPress