A tavasz az erdőtüzek szempontjából veszélyeztetettebb, mint a nyár.


A kora tavaszi rét- és tarlóégetés még mindig elterjedt a mezőgazdaságban: a gondatlanul meggyújtott és nem megfelelően felügyelt tűz sajnos könnyen átterjedhet a környező erdőkre – olvasható a Pilisi Parkerdő közleményében. A tűz terjedését ilyenkor a tél során felgyülemlett elhalt növényi részek (fű, kóró, gallyak) segítik, melyek akár hideg időben is pár nap alatt kiszáradnak, és nagyon könnyen lángra lobbannak. A lángokat pedig már egy közepes erősségű szél is továbbviheti a szomszédos gyep- és erdőterületekre. A hazai erdőkben az úgynevezett felszíni tüzek a jellemzőek, melyek az erdő talajszintjén, illetve az annak közelében levő szerves anyagot érintik. Ezek nagy intenzitású égés esetén koronatűzzé is fejlődhetnek. Az erdőtüzeket gyakorlatilag minden esetben emberi gondatlanság okozza!

A fokozott odafigyelés ezért nem csak az agráriumban dolgozók, hanem a turisták részéről is ajánlott: egy el nem oltott tábortűz vagy akár egy eldobott cigarettacsikk is komoly tűzveszélyt jelent.
Mindenképp figyeljük az erdészeti hatóság tűzgyújtásra, illetve látogatási tilalmára vonatkozó rendeleteit. Tűzgyújtási tilalom idején a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni! Az erdőtüzekkel, tűzgyújtással kapcsolatos aktuális információk a www.erdotuz.hu oldalon olvashatók.

Forrás: ForestPress