"A hazai vadállomány védelme és a vadászat nem csak egy szűk szakma feladata, hanem mindannyiunk közös ügye, természeti és kulturális örökségünk szerves része" - jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kedden Budapesten egy szakmai rendezvényen - írja 2015. március 24-én az MTI.

A szaktárca tájékoztatása szerint Zsigó Róbert, a Szent István Egyetem (SZIE) Állatorvos-tudományi Karán tartott szakmai napon, "A hazai vadegészségügy és vadgazdálkodás aktuális kérdései" című konferencián úgy fogalmazott: a vadásztársadalom és az állat-egészségügy közös feladata, hogy minél nagyobb arányban kerülhessen a fogyasztók asztalára jó minőségű, ellenőrzött magyar vadhús.

Hozzátette, a betegségek hatékony megelőzéséhez az állategészségügy és a vadegészségügy szoros együttműködésére van szükség. A felkészült szakmai munka, az ésszerű szabályozás és hatósági tevékenység, a rendszeres információcsere nélkülözhetetlen ahhoz, hogy "jó gazdái legyünk a ránk bízott örökségnek, hogy annak áldásait unokáink unokái is élvezhessék".

A XXI. században a vadegészségügy és a vadgazdálkodás egészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági, nemzetgazdasági és ökológiai szempontból is jelentős. Az első helyen az emberi egészség védelme áll. Az állatról emberre terjedő fertőzések akár súlyos megbetegedéshez is vezethetnek, a megelőzés legjobb eszköze a tudásmegosztás: a lakosság, különösképp a vadászok naprakész tájékoztatása.

Felelős vadgazdálkodás mellett a vadhús nemcsak megújuló természeti erőforrás, hanem egészséges élelmiszer is, melynek biztosítéka a termékek nyomon-követhetősége, a vadhús illegális kereskedelmének megszüntetése - hívta fel a figyelmet.

Mivel a vadállatok kórokozói az ország gazdaságára nézve jelentős károkat okozhatnak, nemzetgazdasági szempontból is kiemelt feladat az olyan járványos megbetegedések elleni védekezés, mint amilyen a sertéspestis vagy a ragadós száj- és körömfájás.

Közös feladat tehát sok van - mondta Zsigó Róbert -, és ezekről, valamint az egyes szakterületek aktuális teendőiről szóltak a konferencia előadásai. A konferencia lehetőséget teremtett a vadegészségügy, vadgazdálkodás területén dolgozó szakemberek és a vadászatra jogosultak személyes találkozására és a szakmai együttműködés hatékonyabbá tételére - fogalmazott összegzésében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) MTI-hez eljuttatott tájékozatója.

Sótonyi Péter professzor, az Állatorvos-tudományi Kar dékánja megemlékezett Janisch Miklósról, aki 42 évvel ezelőtt indította el az állatorvosképzésen belül a vadgazdálkodás, vadegészségügy oktatását. A kar dékánja jövőbeni feladataik közé sorolta az élelmiszer-biztonság, az élelmiszer-higiénia, a járványvédelem terén versenyképes tudással rendelkező állatorvosképzés fenntartását.

Forrás: MTI