A balesetet okozó férfi és a sértett is azt kérte, utalják az ügyet közvetítői eljárásra.
A Berettyóújfalui Járási Ügyészség elfogadta a kérelmet, és az eljárást felfüggesztette – áll a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség tájékoztatójában. A feleknek 6 hónapjuk van, hogy megállapodást kössenek a jóvátételről, s annak teljesítésével a bűncselekmény elkövetője kifejezésre juttassa tevékeny megbánását. A cselekménnyel okozott sérelem teljes körű jóvátétele esetén a büntetőeljárást megszüntetik.

A vadászbaleset tavaly november 16-án Konyáron történt. Az egyik férfi a kellő körültekintést elmulasztva sörétes fegyverével meglőtte vadásztársát. A sörétek a sértett férfi testébe fúródva arctájékát, állcsúcsát, nyakát és kezét sebesítették meg. A töltények kirepülő maradványait műtéttel távolították el, a sérülések gyógytartama 8 napon belüli, ténylegesen 5-6 nap.

A Büntető Törvénykönyv a lőfegyver használatára és kezelésére vonatkozó ismereteket foglalkozási szabálynak tekinti, a cselekmény foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének minősül, melyet 1 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyeget. Mármint akkor, ha a baleset okozója és a sértett határidőre nem tud megegyezni a jóvátételről. Ha viszont ez sikerül, az egész eljárás megszűnik.

Forrás: VS